Podcast Americano

U novoj epizodi podkasta Americano, Milica Kulić sa Markom Dašićem razgovara o američkim predsedničkim izborima 2024. godine.

U novoj epizodi podkasta Americano, Milica Kulić razgovara sa Draganom Živojinovićem o Henriju Kisindžeru.

U novoj epizodi podkasta Americano, Marko Jeremić razgovara sa Stevanom Nedeljkovićem i Milanom Krstićem o istoriji praćenja američkih predsedničkih izbora u Srbiji.

U novoj epizodi podkasta Americano, Stevan Nedeljković razgovara sa Milanom Krstićem i Markom Dašićem o tome koji pojedinci iz spoljnopolitičkog tima Džozefa Bajdena imaju presudnu ulogu u formiranju i sprovođenju politike prema Srbiji.

U novoj epizodi, Dragan Živojinović razgovarao je sa profesorom Fakulteta političkih nauka Sašom Mišićem o nasleđu administracije 39. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

U novoj podkast epizodi, Marko Dašić razgovara sa prof. dr Draganom R. Simićem, dekanom Fakulteta političkih nauka UB, osnivačem i direktorom Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država.

U novoj epizodi podkasta Americano, Marko Dašić razgovara sa Stevanom Nedeljkovićem i Milanom Krstićem o podacima koji su ,,procureli” iz Pentagona.

U novoj epizodi podkasta Amerikano, Stevan Nedeljković razgovara sa Markom Dašićem i Milanom Krstićem o suđenju bivšem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu.

U novoj epizodi podkasta Amerikano, Milan Krstić i Stevan Nedeljković, docenti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, razgovarali su najpre o spoljnoj, a zatim i o unutrašnjoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

U novoj epizodi podkasta Amerikano, Stevan Nedeljković i Marko Dašić, docenti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, govorili su o nedavnom glasanju za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Milan Krstić i Marko Dašić, docenti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, razgovaraju o tome koji su to ključni događaji koji su obeležili američku unutrašnju i spoljnu politiku u 2022. godini.

U novoj epizodi podkasta Amerikano, Dušan Milenković, predsednik upravnog odbora CDDRI, razgovarao je sa Sanjom Sovrlić, novinarkom N1, o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji iz ugla američke politike na Balkanu.

Izbori na pola mandata/Midterm izbori – Midterm elections

U novoj epizodi podkasta Aerikano Marko Dašić i Milan Krstić, docenti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, razgovaraju o predstojećim Midterm izborima, odnosno izborima na pola mandata.

Gost: Filip Bikman – Savetnik za odnose sa javnošću pri ambasadi SAD

Nova epizoda poskasta Amerikano malo je drugačija – snimana je na engleskom jeziku. Naš gost je Filip Bekman – savetnik za odnose sa javnošću pri ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Strateška partnerstva

Ova epizoda podkasta nije čista šoljica Americana, tu se podvukla i koja kapljica Domaće. Sa gostima Stevanom Nedeljković direktorom CDDRI i Markom Dašićem, docentom na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Beogradu, docent Milan Krstić govori na temu strateških partnerstava.

Kristofer Hil po četvrti put među Srbima/na Balkanu

U novoj epizodi podkasta Americano, docent Marko Dašić razgovara sa Stevanom Nedeljkovićem direktorom CDDRI i docentom Milanom Krstićem o imenovanju novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji – Kristofera Hila.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Donald Tramp i Džozef Bajden

U ovoj epizodi razgovaramo sa Stevanom Nedeljković, direktorom Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative i Milanom Krstićem docentom na Fakultetu političkih nauka – Univerziteta u Beogradu i višim istraživačem u CDDRI.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Džordž Buš Stariji i Bil Klinton

Treća po redu epizoda posvećena obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. Gosti ove epizode su  Milan Krstić i Marko Dašić docenti na Fakultetu političkih nauka i istraživači Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Vudro Vilson

Druga po redu epizoda posvećena obeležavanju 140. godišnjice od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. U ovoj epizodi razgovaramo sa Milanom Krstićem i Markom Dašićem docentima na Fakultetu političkih nauka.

Američki predsednici i srpsko-američki odnosi: Frenklin Delano Ruzvelt

Prvi podkast posvećen obeležavanju 140 godišnjice od otpočinjanja srpsko-američkih diplomatskih i konzularnih odnosa. Gosti u podkastu su bili prof. dr Dragan R. Simić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Razgovor je vodio Dragan Živojinović saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Kulturni ratovi i kultura poništavanja u SAD

Ova epizoda Amerikana je malo drugačija, više kao produženi espreso sa mlekom. Naš sagovornik u ovoj epizodi je Miloš Vukelić, istraživač pripravnik na Fakultetu političkih nauka. Na samom početku saznaćete malo više o istorijatu i naučnim razvojem koja su dovela do stvaranja pojma kulturne revolucije.

Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri

U novoj epizodi  Amerikana vam donosimo našu svežu analizu tek izašlu ispod tastatura, pod nazivom „Srbija i Amerika u Bajdenovoj eri“. U njoj naši ekspert Stevan Nedeljković i Dušan Milenković govore o strukturi same analize, ali i o tome koliko Bajdenova prošlost utiče na trenutnu politiku prema Srbiji?

Demografija kao sudbina

U osmoj epizodi Amerikane nam je gost Miodrag Pantović, diplomirani pravnik, iz Evropske federacije sindikata. Imali smo prilike da sa njim otvorimo nekoliko zanimljivih pitanja, počevši od načina na koji demografske promene oblikuju politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi članovi Bajdenovog tima

Sedma epizoda Amerikana je posvećana prvim najavama Džozefa Bajdena tj. njegovi izbori za članove nove administracije. Zašto je ovo administracija koju zovu Demokrate 2021, a ipak nije Obamina treća administracija? Pričamo o prvim imenovanjima, o sličnostima i razlikama sa Obaminom administracijom, ali i o tenziji sa progresivnim krilom Demokrata.

Bajdenovi graničnici

U šestoj epizodi Amerikana Milan Krstić i Stevan Nedeljković objašnjavaju proces tranzicije vlasti do januara 2021. godine, razgovaraju o tome šta Tramp može da uradi da oteža tu tranziciju i Bajdenu doda probleme pri dolasku na dužnost, kao i o tome zašto Bajdenovi problemi leže i u Demokratskoj stranci, i koji je najveći Bajednov politički test po useljenju u Belu kuću.

Američki diplomata i izbori u SAD

Ugostili smo Timotija Standarda (Timothy Standaert, Public Affairs Counselor) iz ambasade SAD u Beogradu, dakle američkog diplomatu, u petoj epizodi amerikana.

Karakter predsednika SAD

U četvrtoj epizodi amerikana razgovarali smo o karakterima predsednika SAD, a pogotovo karakteru Donalda Trampa i kandidata Džozefa Bajdena. Na koji način karakteri utiču na politiku u SAD, pogotovo u krizama? I kako će njihovi karakteri odrediti rezultat ovih izbora?

Trka Tramp vs Anti-Tramp

Treći „Amerikano“ podkast posvećen je preseku dosadašnjeg toka izborne trke i društveno-političkim podelama u Sjedinjenim Američkim Državama. Naši sagovornici su Marko Dašić, saradnik našeg portala i asistent na FPN, i Filip Živojinović, odličan poznavalac prilika u SAD. Emisiju vodi naš Stevan Nedeljković.

Još jedared o „sporazumu“

U drugoj epizodi našeg podkasta razgovaramo o dogovoru iz Bele kuće između predstavnika Beograda i Prištine, tj. o tome ko su pobednici i gubitnici ovih pregovora i ovog dogovora.

Ključne poruke partijskih konvencija

Prva epizoda našeg podkasta je uz Americano kafu, i u njemu razgovaramo o ključnim porukama sa partijskih konvencija u SAD, na kojima su zvanično potvrđene kandidature Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.