Unutarpartijski izbori u SAD 2024: neka igre počnu

Izborni proces u Americi zvanično je počeo sredinom januara. Narednih šest meseci pratićemo politička nadmetanja unutar Republikanske i Demokratske partije kako bismo saznali koji kandidat će biti predstavnik svoje partije na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Međutim, sudeći po ranim prognozama, ovo nadmetanje neće biti toliko neizvesno, jer se već predviđa da će dva stara (i bukvalno i figurativno) rivala još jednom odmeriti snage – Donald Tramp i Džozef Bajden.

Ipak vredi ispratiti rezultate izbora održanih u Ajovi i Nju Hempširu, ali i istaći koji nas to važni datumi čekaju u narednom periodu.

Prvi izbori u godini – Ajova

Kokusima u Ajovi zvanično je počela trka za predsedničke izbore 2024. godine. Među republikancima, bivši američki predsednik Donald Tramp očekivano je pobedio, obezbedivši više od polovine glasova (oko 51%), dok je guverner Floride Ron Desantis bio na drugom mestu sa 21%, a bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli treća sa 19% glasova. Na ovaj način, Tramp je osvojio 20 delegata od konačnih 1.215, koliko je potrebno za osvajanje republikanske nominacije. Ronu Desantisu je pomenuti procenat glasova doneo devet delegata, dok je Niki Hejli osvojila osam.

S druge strane, nakon fijaska u Ajovi 2020. godine  i nemogućnosti da se jasno odredi pobednik tih kokusa, demokrate su ove godine prvi put odlučile da se glasanje obavlja poštom. Dakle, iako izbori jesu formalno održani, pobednika nećemo saznati pre 5. marta, do kada je glasanje otvoreno. Aktuelni predsednik Džozef Bajden svakako jeste favorit, s obzirom da prema istraživanjima javnog mnjenja, protivkandidati koji se nalaze na glasačkom listiću nemaju realne šanse da ga ugroze.

Nju Hempšir, povlačenje Rona Desantisa i neobična Bajdenova pobeda

Uprkos tome što su izbori u Ajovi prvi u ovom izbornom ciklusu, Nju Hempšir donosi prve ,,klasične” izbore. Za razliku od kokusa (što je bio slučaj u Ajovi), koji su debatni tip izbora, gde ceo proces glasanja traje i po nekoliko sati, u Nju Hempširu birači glasaju za jednog od kandidata sa biračkog spiska.

Nekoliko dana pre prajmarisa u Nju Hempširu, Ron Desantis je odlučio da se povuče iz trke za rebublikansku nominaciju, dajući podršku Trampu i ostavljajući Niki Hejli kao jedinog potencijalnog Trampovog rivala.

Ipak, Niki Hejli je pretrpela drugi uzastopni poraz. Tramp je osvojio 54,4%, odnosno 12 delegata, dok je Hejli na drugom mestu sa 43.2% i 9 delegata.

Džozef Bajden zalagao se za promenu pravila demokratske partije, nastojeći da se prvi unutarstranački izbori održe u raznolikoj Južnoj Karolini, državi u kojoj je odneo pobedu 2020. godine. Demokrate iz Nju Hempšira pobunile su se protiv novog plana i nastavile sa održavanjem izbora prema ,,starom” kalendaru. Iz tog razloga Bajden se nije našao na glasačkom listiću niti je vodio kampanju u Nju Hempširu. Ipak, odneo je pobedu. Nešto manje od 79.500 birača glasalo je za Bajdena, dopisujući njegovo ime na birački listić.

Ova pobeda, međutim, ima više simbolički nego suštinski značaj s obzirom da zbog odluke demokrata iz Nju Hempšira da ipak održe izbore 23. februara, ova pobeda neće doneti nikakav broj delegata, ali je svakako učvrstila Bajdenovu poziciju kao kandidata u trci za drugi predsednički mandat.

Šta je sledeće i šta se to dešava u Nevadi?

Za demokrate sledeći važni datumi su 3. februar, kada će biti održani izbori u Južnoj Karolini, kao i 6. februar – dan održavanja izbora u Nevadi.

Za republikance sledeća stanica jeste Nevada. Ono što može dovesti do zabune jeste činjenica da se Donald Tramp i Niki Hejli neće naći na istim glasačkim listićima.

Do 2021. godine, u Nevadi su održavani kokusi. Međutim, zbog mana tog izbornog procesa, savezna država je usvojila zakon kojim je kokus zamenjen unutarstranačkim izborima, odnosno prajmarisima. Republikanci su se ovome protivili i odlučili da ipak održe kokus, gde će samo rezultati kokusa određivati raspodelu delegata.

Dakle, u Nevadi će se najpre održati republikanski unutarstranački izbori (istog dana kada i demokratski), a zatim i kokus dva dana kasnije. Republikanski kandidati su morali da izaberu na kom tipu izbora će se takmičiti, te su se tako Donald Tramp i Niki Hejli našli na različitim listićima.

Ukoliko ste ovim zbunjeni, ne brinite, niste jedini. Ono što će vam pak biti dovoljno da znate jeste da će Hejli učestvovati na prajmarisima, dok će Tramp učestvovati na kokusu, te već sada znamo da će on izaći kao pobednik izbora u Nevadi, s obzirom da prajmarisi neće donositi nikakav broj delegata.

Važan datum koji naročito treba ispratiti jeste 5. mart, odnosno tzv. Super utorak kada će izbori biti održani u 16 saveznih država.

 


O autoru:

Ivana JankovićIvana Janković je apsolvent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Od 2020. godine bila je angažovana na projektu U.S.Presidential Elections 2020, realizovanom od strane Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.Pored toga, bavila se izradom predloga rešavanja graničnih sporova među državama regiona kroz projekat Resolving border disputes between former Yugoslavian countries: if students can do it, so can you!. Osim tekstova objavljenih na portalu americki-izbori.rs, ima dva objavljena rada – jedan koji se bavi izazovima sa kojima se suočava međunarodno pravo u pogledu savremenih oružanih sukoba, i drugi u kom se izlaže predlog rešenja graničnog spora između Republike Srbije i Republike Hrvatske oko granice na Dunuvu, a koji je ujedno i nagrađen na konkursu „Dr Predrag Simić“ 2019. godine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay