Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim aspiracijama Srbije.

,,Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsednici Srbije su ga do sada podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivreče integraciji Srbije u evropske strukture”, objavljeno je na Tviter nalogu ambasade Sjedinjenih Država.

Reakcija ambasade SAD došla je dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u intervjuu za dnevni list Politika rekao ,,da je jedini način da Balkan ostane stabilan taj da Srbi žive u jednoj državi”.

,,Ako hoćemo da opstanemo, veoma brzo ćemo postati jedinstven politički narod – kao prvi korak ka ujedinjenju. Srbi će se jednom ujediniti zato što nikada u istoriji nisu, a doći će vreme da se to desi. Jedini način da Balkan ostane stabilan jeste da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gde poštuju prava Srba nemaju problem sa ‘Srpskim svetom’ ‘’, naveo je Vulin.

U istom intervjuu minister se osvrnuo i na pridruživanje Srbije Evropskoj uniji ističući da ,,EU od početka ima prema Srbiji licemeran odnos i postavlja pokretne mete kada je reč o ispunjenju zahteva za članstvo”.

U odgovoru na komentar američke ambasade, Vulin je u naveo da ,,ne shvata zašto Srbi mogu da budu ujedinjeni u EU, a ne mogu u zajedničkoj državi”, dodajući da ,,prirodni proces ujedinjenja Srba traje vekovima i da će jednom biti i okončan, mirnim putem, bez nasilјa i sukoba’’.

,,Amerika se ponosi ‘američkim snom’, pustite da i mi Srbi imamo svoj san. Amerika je postala velika na snu, zašto bi Srbima bilo uskraćeno pravo da sanjaju i budu veliki”, dodao je Vulin u odgovoru.

U odgovoru koje je prenelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vulin je istakao i da je ,,ohrabren iznetim stavom ambasade SAD u Srbiji da je Dejtonski sporazum uslov za postojanje Bosne i Hercegovine’’.

,,To bez svake sumnje znači da će se uvažena ambasada SAD aktivno založiti da SDA Bakira Izetbegovića izbriše iz svojih programskih opredelјenja ukidanje Republike Srpske, kao i da će poštovana ambasada učiniti sve da se sva ovlašćenja oduzeta Republici Srpskoj vrate i da se ubuduće sprovode u skladu sa Dejtonskim sporazumom’’, naveo je Vulin.

S druge strane, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da to nije zvaničan stav Vlade Republike Srbije.

,,Ta izjava nije zvanična politika Vlade Srbije, bez obzira što je Vlada u tehničkom mandatu. Kao građanin, on ima pravo da iskazuje sve svoje želje, aspiracije i snove, ali to nije zvaničan stav Vlade Srbije“, rekla je Mihajlovićeva.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Ministarstvo odbrane Republike Srbije