Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, čime je završena njegova dvodnevna poseta Pekingu. Cilj posete bilo je ublažavanje tenzija između dveju država.

Prvi put od 2018. godine američki državni sekretar je u poseti Kini, a nekon susreta sa kineskim predsednikom, Blinken je izjavio da je njihov razgovor bio ,,iskren, sadržajan i konstruktivan”.

Si je ocenio da su dve strane učinile napredak i postigle dogovore o ,,pojedinim specifičnim pitanjima”.

,,Nadam se da će vaša poseta imati uspeha i da ćete dati pozitivan doprinos stabilizovanju kinesko-američkih odnosa”, naglasio je Si na početku sastanka sa Blinkenom.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Blinken kineskom predsedniku preneo da američki predsednik Džo Bajden veruje da Vašington i Peking imaju obavezu da održavaju odnose, kao i da su SAD tome posvećene.

Blinken je rekao i da je sa kineskim zvaničnicima dogovoreno da se stabilizuju bilateralni odnosi, ali da je Sjedinjenim Državama jasno kakav izazov Kina predstavlja. Poručio je i da takmičenje dve države nikada ne sme da preraste u sukob.

Blinken je izjavio i da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana, već da SAD podržavaju politiku jedinstvene Kine, ali je, kako se dodaje, preneo predsedniku Kine američku zabrinutost zbog kineskih ,,provokativnih akcija” u Tajvanskom moreuzu.

Pre sastanka sa kineskim predsednikom, Blinken je imao sastanak sa kineskim šefom diplomatije Ćinom Gangom.

Blinken je tom prilikom istakao da naznačio Sjedinjene Države ne žele da prekinu vezu sa Kinom i da su se obe države saglasile da se nastave razgovori kako bi se napravio napredak na brojnim poljima.

Šef kineske diplomatije izjavio je da je Peking posvećen izgradnji ,,stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog” odnosa sa SAD, objavili su kineski državni mediji, prenosi RTS, ocenjujući da je pitanje Tajvana potencijalno najveći rizik u kinesko-američkim odnosima.

Bela kuća je ocenila da je sastanak ,,dobar korak napred” i da je Blinkenova glavna poruka bila da naglasi značaj održavanja kanala komunikacije otvorenim.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken