Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) ,,potvrdila Skupština Kosova i da je kao takav pravno obavezujući i da Kosovo ima obavezu da je formira u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda’’.

Na Tviter nalogu ambasade objavljeno je da je ambasador razgovarao sa novinarima i pozdravio uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije, te ponovio da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine u okviru Evropske unije, kako bi napredovali do rešenja koja osiguravaju stabilnost, sigurnost i dobrobit svih zajednica na KiM.

On je u razgovoru sa novinarima rekao da države ne mogu da odlučuju koje će pravno obavezujuće sporazume sprovoditi, a koje ne, piše N1.

Ambasador Hovenijer je naveo da je osnivanje Zajednice srpskih opština ,,važan element ovog širokog nastojanja da se ubrza normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

,,Mogućnost zloupotrebe postoji”

Kako je ambasador rekao, SAD su veoma ozbiljne u pogledu osnivanja ZSO i naveo da će razgovarati sa mnogim zainteresovanim stranama, dodajući da su Sjedinjene Države svesne zabrinutosti da bi ZSO mogla biti zloupotrebljena na različite načine ili da bi mogla da „stvori treći nivo upravljanja i defunkcionalizaciju Kosova“.

„Mi ne podržavamo ovako nešto i to nije nova stvar u stavu SAD. Ono što smo vrlo jasno rekli Vladi jeste da smatramo da ZSO treba da ide napred. Ali to ne bi trebalo da se radi na način koji je protivan sadašnjem Ustavu Kosova, ili suprotno odluci Ustavnog suda iz 2015. godine. Verujemo da prema ovim odredbama postoji mnogo prostora da ZSO postane i funkcioniše i da se bavi svim problemima etničkih Srba na Kosovu. U zdravstvu i obrazovanju posebno“, istakao je Hovenijer.

Hitno razgovarati o predlogu Francuske i Nemačke

Američki diplomata je u susretu sa novinarima rekao da su nedavne krize u severnom delu KiM otežale fokusiranje na strateško pitanje postizanja sveobuhvatnog sporazuma i izrazio nadu da će u novoj godini biti nastavka intenzivnijih razgovora u okviru EU.

„Posvećeni smo radu na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na medjusobno priznavanje. Verujemo da je najbolji put napred da se hitno razgovara o predlogu EU, koji predlažu Francuska i Nemačka, a koji SAD u potpunosti podržavaju. To direktno doprinosi postizanju dogovora o nekim važnim pitanjima izmedju dve države“, rekao je američki ambasador.

Hovenier je kazao da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU, ali je odbio da govori o vremenskom okviru za postizanje konačnog sporazuma i dodao da pitanje rokova pripada posrednicima EU i da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dao neke komentare u kojima je izrazio nadu za mart 2023. godine.

Ocenio je da postizanje sporazuma za SAD hitno i veoma važno pitanje i da će učiniti sve da to pitanje bude unapređeno na najefikasniji način.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbPristina