Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izrazio je zabrinutost što nisu stvoreni uslovi za odvijanje izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije i ocenio da upotreba nasilja i zastrašivanja nije prikladan metod protesta.

Ocena američkog ambasadora došla je dan nakon incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Hovenijer je na Tviteru osudio je ove incidente i napisao da upotreba nasilja i zastrašivanja ni pod kojim okolnostima nije prikladan metod protesta.

,,Sjedinjene Države su zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet”, napisao je Hovenijer, pozvavši sve uključene da budu uzdržani.

Šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) Lars Gunar-Vigemark takođe je izrazio zabrinutost nakon zabeleženih incidenata. Vigemark je na društvenim mrežama zamolio da se sačuva smirenost, pri čemu je poručio da će EULEX nastaviti da prati situaciju u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i misijom NATO-a na KiM (KFOR).

Nemački i francuski ambasadori u Prištini takođe su osudili nasilje.

,,Puna podrška mirnim demonstracijama, ali nulta tolerancija za nasilje”, napisao je Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode na Tviteru, ističući da je nasilje koje se desilo na severu KiM neprihvatljivo.

Francuski ambasador Olivije Gero rekao je da su ,,dela zastrašivanja” veoma zabrinjavajuća, te da je dijalog put napred.

Vanredni izbori za predsednike četiri opštine na severu KiM – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu – raspisani su za 18. decembar, jer su pre mesec dana predsednici četiri opštine u znak protesta podneli ostavke.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbPristina