Američki Senat nije uspeo da izglasa zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon, jer su republikanci filibasterom blokirali glasanje o zakonu.

Nešto ranije, Predsednik Džozef Bajden pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitile usluge abortusa za milione Amerikanki. Međutim, tesna većina njegove stranke nije bila dovoljna da se prevaziđe filibaster republikanaca, odnosno pravilo kojim se u Senatu zahteva većina od 60 glasova da bi se okončala debata o većini pitanja i prešlo na glasanje.

Da je usvojen, ovaj zakon o zdravstvenoj zaštiti žena, osigurao bi pristup sigurnim prekidima trudnoće za pacijente širom zemlje. Međutim, svih 50 republikanaca glasalo je da se zakon ne razmatra. Njima se pridružio i demokratski senator Džo Menčin.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda, kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada preti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Kako prenosi Glas Amerike, pre glasanja, nekoliko desetina demokrata iz Predstavničkog doma, pretežno žena, marširalo je od Predstavničkog doma do Senata skandirajući: ,,Moje telo, moja odluka”. Oni su zatim ušli u salu Senata i tiho sedeli na mestima za publiku.

Kako ističe Reuters, uprkos tome što je poraz bio očekivan, demokrate se nadaju da će glasanje pomoći da veći broj njihovih kandidata odnese pobedu na izborima za Kongres u novembru, jer među biračima postoji velika podrška u korist odluke donete u slučaju Rou protiv Vejda.

Nakon glasanja, potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris, koja je i predsedavala Senatom, izjavila je: ,,Nažalost, Senat nije uspeo da stane u odbranu prava žene da donosi odluku o sopstvenom telu’’.

U američkom Kongresu godinama se vodi bitka oko prava na abortus, ali je glasanje, održano u sredu o zakonskom predlogu koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobilo novu hitnost posle objavljivanja nacrta mišljenja Vrhovnog suda, koji pokazuje da većina sudija želi da ukine odluku ,,Rou protiv Vejda”.

Presuda Vrhovnog suda po ovom pitanju očekuje se do kraja juna.

IZVOR FOTOGRAFIJE:EURACTIV