Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden održao je tradicionalni govor o stanju nacije.

Ovo obraćanje dolazi u jako bitnom trenutku za Bajdena. U ostvarivanju svoje dalje političke agende, moraće da se suoči sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, dok ujedno nastoji da ubedi demokrate da podrže njeogvu želju za učešćem u trci za još jedan predsednički mandat.

U nastavku pročitajte nekoliko ključnih stvari iz Bajdenovog govora pred američkim Kongresom.

Amerika – država mogućnosti

,,Okupljajući se večeras ovde, pišemo sledeće poglavlje u velikoj američkoj priči, priči o napretku i otpornosi. Kada svetski lideri od mene traže da definišem Ameriku, našu zemlju opisujem jednom rečju: mogućnosti’’, istakao je aktuelni američki predsednik.

Na samom početku svog obraćanja, Bajden je pohvalio ekonomski napredak ostvaren u dosadašnjem delu njegovog mandata.

,,Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

Obraćajući se republikancima, Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koji su zajednički predložile obe partije.

,,Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigde“, ocenio je američki predsednik.

Kako je Bajden rekao, on se za funkciju predsednika kandidovao kako bi omogućio da ekonomija funkcioniše za sve građane, kako bi bili ponosni na ono što rade.

,,Stopa nezaposlenosti od 3,4% najniža je u poslednjih 50 godina. Stvorili smo 800.000 dobro plaćenih radnih mesta u proizvodnji, što je najbrži rast u poslednjih 40 godina. Inflacija je globalni problem kako zbog pandemije koja je poremetila lance snabdevanja tako i zbog Putinovog rata koji je poremetio snabdevanje energijom i hranom. Međutim, inflacija u poslednjih šest meseci opada, dok plate rastu. Pored toga, u poslednje dve godine, rekordnih 10 miliona Amerikanaca prijavilo se za pokretanje novog malog biznisa’’, istakao je Džozef Bajden.

Kao jedno od značajnijih dostignuća, Bajden je istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi.

,,Da bismo održali najjaču ekonomiju na svetu, potrebna nam je i najbolja svetska infrastruktura. Nekada smo bili prvi u svetu po infrastrukturi – a onda smo pali na 13. mesto. Sada se vraćamo“, rekao je američki predsednik.

Bajden je najavio i nove standarde kojima će se zahtevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

,,Moj ekonomski plan je ulaganje u mesta i ljude koji su zaboravljeni”, naglasio je Bajden.

Govoreći o poreskom sistemu, Bajden ga je ocenio kao nepravedan i pozvao na usvajanje njegovor predolga, ističući da prema tom planu ,,niko ko zarađuje manje od 400.000 dolara godišnje neće platiti dodatni peni poreza.’’

,,Nijedan milijarder ne bi trebalo da plaća nižu poresku stopu od učitelja ili vatrogasca’’, ocenio je Bajden.

Reforma policije

Jako važna tema među Amerikancima u poslednje vreme jeste reforma policije. Američki predsednik ponovo je pozvao Kongresda usvoji predlog Zakona koji je nastao nakon smrti Džordža Flojda. Na osnovu tog zakona, trebalo bude sproveden niz reformi čija je svrha da policijske uprave i službenici budu odgovorniji za svoje postupke.

Istovremeno, američki predsednik pozvao je na zabranu automatskog oružja.

,,Zabraniti automatsko oružje jednom za svagda. Radili smo to i pre. Tokom desetogodišnjeg perioda kada je na snazi bila zabrana slučajeva oružanog nasilja i masovnih pucnjava bilo je manje. Pošto su republikanci dozvolili da ta zabrana istekne – broj slučajeva se udvostručio. Hajde da ponovo zabranimo automatsko oružje”.

,,Bili smo uz ukrajinski narod’’

Govoreći o spoljnoj poltici, nezaobilazna tema Bajdenovog govora svakako je bio i rat u Ukrajini.

,,Zajedno sa NATO pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Bajden.

Ukrajinskoj ambasadorki, koja je bio prisutna tokom Bajdenovog obraćanja, preneo je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

,,Naša nacija radi zarad više slobode, više dostojanstva i više mira, ne samo u Evropi, već svuda’’, ocenio je Džozef Bajden.

Takmičenje, a ne sukob sa Kinom

Američki predsednik naglasio je posvećenost njegove administracije da sarađuje sa Kinom u oblastima koje mogu unaprediti američke interese i koristiti svetu.

,,Ali, nemojte pogrešiti: kao što smo jasno rekli prošle nedelje, ako Kina ugrozi naš suverenitet, mi ćemo delovati da zaštitimo našu zemlju. I jesmo. Pobeda u takmičenju sa Kinom treba da nas sve ujedini. Suočavamo se sa ozbiljnim izazovima širom sveta’’, naglasio je Bajden.

,,Blokiraću nacionalnu zabranu abortusa”

U svom obraćanju, Bajden je dao obećanje da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortus ana nacionalnom nivou i pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo juna 2022. godine, poništivši sudsku presudu Ro protiv Vejda koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

,,Ovde u Predstavničkom domu naša je dužnost da štitimo sva prava i slobode naroda. Ukoliko Kongres usvoji nacionalnu zabranu abortusa, uložiću veto’’, istakao je Bajden.

Teme o kojima je američki predsednik takođe pričao bile su zdravstvo, imigracija, kao i klimatske promene i zaštita životne sredine. Međutim, prve reakcije koje su stigle u vezi Bajdenovog govora sugerišu da je klimatskim promenama posvećena premala pažnja s obzirom na to da je klima bila jedan od četiri najveća Bajdenova prioriteta pri dolasku na mesto predsednika SAD.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus