Američki predsednik Džozef Bajden će ugostiti lidere ASEAN-a na samitu u Vašingtonu krajem marta, saopštila je Bela kuća u ponedeljak.

Sastanak će biti održan 28. i 29. marta, a Bela kuća ovo vidi kao priliku da obeleži 45 godina odnosa Sjedinjenih Država i Asocijacije nacija Jugoistočne Azije, kao i da pokaže svoju posvećenost Asocijaciji. ,,Za Bajden-Haris administraciju glavni je prioritet da posluži kao snažan, pouzdan partner i da ojača osnaženi i ujedinjeni ASEAN radi suočavanja sa izazovima našeg vremena’’, navela je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Iako je bilo očekivano da samit bude održan ranije ove godine, zabrinutost zbog koronavirusa je njegov početak ipak odložila. Svakako, održavanje ovog samita vidi se i kao deo napora Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju svoj angažman u regionu jugoistočne Azije. Za Vašington je to nesumnjivo jedan od ključnih napora za suprotstavljanje rastućoj moći i uticaju Kine.

Kako odnosi na Pacifiku postaju spoljnopolitički prioritet Bajdenove administracije, američki predsednik je još u toku oktobarskog samita najavio da će više od 100 miliona dolara biti uloženo u zdravstvene programe, novu inicijativu u vezi klimatskih promena, programe pomoći u ekonomskom oporavku od posledica pandemije, kao i za obrazovne programe država ASEAN-a. Bajden je ujedno obećao i da će stati uz ASEAN u odbrani demokratije i slobode mora i istakao da će Vašington započeti razgovore o razvoju regionalnog ekonomskog okvira.

Potvrda američke posvećenosti ovom regionu bila je i poseta državnog sekretara Entonija Blinkena Maleziji u decembru. Tom prilikom, Blinken je istako da je ASEAN ,,od suštinskog značaja za arhitekturu Indo-pacifičkog regiona’’. Početkom februara ove godine, Bajdenova administracija objavila je i strategiju za ovaj region u kojoj se navodi da će Amerika posvetiti više diplomatskih i bezbednosnih resursa kako bi se suprotstavila kineskom uticaju.

ASEAN čini 10 država jugoistočke Azije – Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam. Ovo će biti tek drugi put od 2017. godine da Sjedinjene Američke Države učestvuju u sastanku lidera Asocijacije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr