Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden ocenio je da je cilj njegove posete Saudijskoj Arabiji ,,jačanje strateškog partnerstva zasnovanog na zajedničkim interesima i odgovornostima, uz poštovanje osnovnih američkih vrednosti”.

Braneći svoju odluku da poseti Saudijsku Arabiju, američki predsednik istakao je u autorskom tekstu za Washington Post da je dugo podržavao reforme u toj zemlji i da je nastojao da ,,preorijentiše, ali ne i da prekine” odnose sa dugogodišnjim američkim strateškim partnerom.

,,Sledeće sedmice putujem na Bliski istok da započnem novo i obećavajuće poglavlje američkog angažmana tamo. Ovo putovanje dolazi u vitalnom trenutku za region i unaprediće važne američke interese”, naveo je Bajden na početku teksta.

Tokom posete Bliskom istoku, Bajden će se zalagati za veću integraciju Izraela u regionu, i pozvaće države Zaliva da proizvedu više nafte kako bi ublažile pritisak na globalno energetsko tržište. Ujedno, nastojaće da te interese izbalansira sa vrednovanjem ljudskih prava, u svetlu ubistava novinara Džamala Kašogija i Širin Abu Akle.

,,Znam da ima mnogo onih koji se ne slažu sa mojom odlukom da otputujem u Saudijsku Arabiju. Moji stavovi o ljudskim pravima već dugo su jasni, a pitanju osnovnih ljudskih sloboda uvek poklanjam posebnu pažnju kada putujem u inostranstvo. Tako će biti i tokom ovog putovanja, baš kao što će biti i u Izraelu i na Zapadnoj obali”, napisao je Bajden.

Bajden će najpre otputovati u Izrael, gde će posetiti vazduhoplovnu bazu Palmahim, u kojoj se nalaze izraelski sistemi protivvazdušne odbrane. Zatim će se u Džedi sastati sa liderima zalivskih država, kao i Egipta, Iraka i Jordana.

,,Kao predsednik, moj posao je da održim našu zemlju jakom i bezbednom. Moramo se suprotstaviti ruskoj agresiji, moramo biti u najboljoj mogućoj poziciji da nadmašimo Kinu i da radimo na većoj stabilnosti u važnom regionu sveta. Kada se u petak budem sastao sa saudijskim liderima, moj cilj će biti da ojačam buduće strateško partnerstvo koje će biti zasnovano na zajedničkim interesima i odgovornostima, uz poštovanje osnovnih američkih vrednosti”, rekao je predsednik Bajden.

Međutim, na meti kritika našli su se Bajdenovi planovi da se sastane sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i poboljša veze sa Saudijskom Arabijom, zemljom za koju je govorio da treba da bude izolovana iz međunarodne zajednice.

Kako je Bajden istakao, on će biti prvi predsednik koji će direktno otputovati iz Izraela u Džedu, što bi trebalo da predstavlja ,,simboličan korak ka normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država”.

Američki predsednik ističe i da se region susreće sa brojnim izazovima, ali i da je Bliski istok sada stabilniji i sigurniji nego što je bio pre 18 meseci, kada je Bajden stupio na mesto predsednika SAD.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus