Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden u septembru u Beloj kući će biti domaćin samita o suzbijanju posledica nasilja podstaknutim mržnjom.

Samit pod nazivom „Stojimo ujedinjeni“ održaće se 15. septembra ove godine i okupiće državne zvaničnike, verske vođe, grupe za građanska prava i uključiće glavni govor predsednika Sjedinjenih Država, koji će izneti zajedničku viziju ujedinjene Amerike, prenosi Reuters.

,,Čak i dok našu naciju pogađa uznemirujući niz napada koji su podstaknuti mržnjom, od Oak Krika do Pitsburga, od El Pasa do Poveja, od Atlante do Bafala, ubedljiva većina Amerikanaca i dalje je jedinstvena u protivljenju tom nasilju”, poručila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden će tokom samita nastojati da istakne efekte nasilja po javnu bezbednost i demokratiju, naglašavajući odgovor njegove administracije po ovom pitanju.

,,Kao što je predsednik Bajden rekao u Bafalu nakon užasne masovne pucnjave nešto ranije ove godine, u borbi za dušu naše nacije ‘Svi se moramo uključiti u ovaj, po Ameriku, veliki izazov’ ”, rekla je Žan Pjer. Dodala je i da će samit biti prilika da se Amerikanci svih rasa, religija, iz svih regija, svih političkih miljea i načina života zajedno okrenu ovom cilju.

Kako piše Reuters, Bajden nastoji da, uoči novembarski izbora na pola mandata, istakne nedavne uspehe u Kongresu, među kojima je i zakon o kontroli oružja koji je potpisao u junu. Analitičari predviđaju da republikanci imaju veliku šansu da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, dok Senat vide u rukama demokrata. Svakako, republikanska kontrola jednog ili oba doma američkog Kongresa mogla bi osujetiti deo Bajdenovog zakonodavnog programa u drugom delu njegovom predsedničkog mandata.

Bela kuća je takođe naglasila da namerava da ujedini američke Demokrate i Republikance, kao i lidere na federalnom, državnom i lokalnom nivou, u borbi protiv nasilja izazvanog mržnjom.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus