Predsednici Amerike i Kine Džozef Bajden i Si Đinping održali su dvočasovni razgovor o situaciji u Ukrajini, kao i o tome kako bi kriza mogla da utiče na odnose Amerike i Kine, ali i na međunarodni poredak, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Uprkos tome što, sudeći po prvim izveštajima iz Vašingtona i Pekinga, nije došlo do konkretnih dogovora, već koraci u tom pravcu tek treba da uslede, čini se da dve supersile žele da sarađuju po pitanju krize u Ukrajini.

Kako prenosi Vreme, Si Đinping je pozvao Bajdena da zajednički deluju kako bi se konflikt u Ukrajini zaustavio. Kina i SAD treba da preuzmu svoj deo međunarodnih odgovornosti i da rade za mir i stabilnost u svetu, rekao je predsednik Si. ,,Odnosi između naših država ne smeju da vode ka konfrontaciji i sukobu. Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo da vidimo”, rekao je Si.

S druge strane, američki predsednik izložio je kineskom kolegi „implikacije i posledice” u slučaju da Peking pruži vojnu i/ili ekonomsku podršku Rusiji i njenom napadu na Ukrajinu, saopštila je Bela kuća. „Predsednik je naglasio svoju podršku diplomatskom rešenju krize”, navedeno je u saopštenju. Nesumnjivo je da se Bajden našao u neobičnoj situaciji morajući da traži makar prećutnu saglasnost države koja se trenutno smatra možda i vodećim američkim suparnikom, dok ujedno pokušava da suzbije uticaj svog istorijskog rivala.

Ipak, stav Pekinga je sasvim jasan – neće trpeti uslovljavanja koja dolaze iz Vašingtona, već će svoju politiku voditi shodno interesima svoje države. Da li je onda Bajdenov poziv na razgovor signal da i Sjedinjene Države Kinu vide kao globalnu silu bez koje se krize poput ove u Ukrajini ne mogu rešiti ili je pak cilj bio poslati ,,signal Putinu da njegovo ’prijateljstvo bez granica’, sklopljeno sa Sijem u Pekingu neposredno pre invazije, možda neće imati težinu kao što se ruski lider nadao’’, ostaje da vidimo u narednom periodu. Svakako, iako je ovaj sastanak proizveo brojna pitanja, a odgovori bar za sada ostaju nedostupni javnosti, stiče se utisak da će Amerika i Kina raditi na tome da usklade poteze kako bi se rat u Ukrajini zamenio pregovorima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:The Japan Times