Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručili su da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti država Evropske unije od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ,,prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

,,Dok je Rusija prekinula isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke. Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostručio”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dvoje zvaničnika naglašavaju da SAD i EU rade zajedno na pronalaženju načina za dalje  smanjenje ruskih prihoda od energenata, kako bi dodatno umanjili sposobnost Rusije da finansira ,,svoj ničim izazvan rat u Ukrajini”. Ujedno, Fon der Lajen je istakla da je EU osnovala energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih snabdevanja energijom, kao i da je uspostavljena prva regionalna Energetska platforma za jugoistočnu Evropu za podršku diverzifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih izvora snabdevanja. Napomenula je i da su Sjedinjne Države ,,ključni partner” u ovom polju.

U zajedničkom saopštenju dato je i obećanje da će Brisel i Vašington raditi više na obuzdavanju emisije fosilnih goriva usled korišćenja prirodnog gasa.

,,Imajući u vidu uticaj proizvodnje i potrošnje LNG-a na životnu sredinu, SAD i Evropska komisija će pojačati saradnju u pogledu smanjenja emisije metana, kako bi se osiguralo da trgovina tečnim prirodnim gasom između Sjedinjenih Država i EU bude usklađena sa međunarodno prihvaćenim standardima merenja, izveštavanja i verifikacije emisije metana”, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, SAD i EU takođe preuzimaju ,,odlučne mere” kako bi se smanjila ukupna potražnja za fosilnim gorivima u skladu sa Pariskim sporazumom i ciljem da se dostignu neto nulte emisije najkasnije do 2050. godine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus