Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden u Beloj kući ugostio je francuskog predsednika Emanuela Makrona, kako bi obeležili više od 200 godina američko-francuskih odnosa. Dvojica lidera razgovarali su o širokom spektru tema, uključujući rat u Ukrajini, trgovinu i energiju.

U svom uvodnom obraćanju, Bajden je pozdravio Francusku kao američkog ,,najstarijeg saveznika i nepokolebljivog partnera u borbi za slobodu”.

Francuski predsednik je izjavio da, zbog rata u Ukrajini, dve države ponovo treba da budu ,,braća po oružju” i da imaju zajedničku odgovornost da zaštite demokratije sa obe strane okeana, koje su ,,uzdrmane sumnjama”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Bajden je istakao da je sa Makronom razgovarao o evropskim primedbama na američki zakon o borbi protiv klimatskih promena.

,,Sjedinjene Države se ne izvinjavaju. I ja se neću izvinjavati, jer sam ja pisao zakon o kome razgovaramo”, rekao je američki predsednik, ali je ipak priznao da su potrebne promene velikog paketa zakona koji je potpisao u avgustu.

S druge strane, Makron je izrazio zabrinutost Francuske i Evrope u vezi sa subvencijama u Bajdenovom Zakonu o smanjenju inflacije, a koje favoritizuju američku klimatsku tehnologiju, uključujući i električne automobile.

Evropski lideri kažu da je zakonodavni paket koji je Bajden potpisao u avgustu nepravedan prema neameričkim kompanijama i da bi predstavljao ozbiljan udarac njihovim ekonomijama.

,,Vi ćete možda rešiti svoj problem ali ćete pogoršati moj”, rekao je Makron članovima američkog Kongresa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Po pitanju rata u Ukrajini, Bajden i Makron su istakli značaj ujedinjenog Zapada, a američki predsednik je istakao da je spreman da razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini, ali da ruski lider nije pokazao volju za tim.

„Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine. On to očigledno neće učiniti. Plaća vrlo visoku cenu jer to nije učinio, nanosi neverovatan, neverovatan pokolj civilnom stanovništvu Ukrajine“, rekao je Bajden.

Tokom posete francuskog predsednika, Bajden i Makron istakli su svoje dobro slaganje i ličnu bliskost i obavezali se da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i ,,koordinisati” svoj odgovor prema Kini, kao i da će savladati međusobne razlike.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus