Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razgovaro je u Beloj kući sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o potencijalnim sankcijama Kini zbog zabrinutosti da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji, kao i u vezi nezadovoljstva Evrope zbog planova Vašingtona da subvencioniše američke kompanije kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Dve strane su se saglasile da razgovaraju o ublažavanju razlika između SAD i EU u pogledu subvencija za električna vozila obuhvaćenih zakonom o čistoj energiji koji je usvojen prošle godine.

Fon der Lajen je posle sastanka sa Bajdenom rekla da će dogovor, ako se postigne, dovesti do toga da se sirovi materijal iz EU tretira kao da je iz SAD.

Takođe, tema razgovora bila je i koordinacija zapadnih zemalja da se podrži Ukrajina u ratu protiv Rusije, zajedničkim naporima da se smanji zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva i strahovanjima američke administracije u pogledu pojedinih ekonomskih praksi Kine, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

,,Mi nismo samo partneri, Evropska unija i Sjedinjene Države su dobri prijatelji”, poručila je Fon der Lajen i naglasila američku podršku Evropi u pronalaženju alternativnih energetskih zaliha kako bi članice EU smanjile zavisnost od ruskih energenata.

,,Pre dve godine, predsednica fon der Lajen i ja smo se obavezali da započnemo novu eru saradnje između EU i SAD – onu koja bi bila od koristi svim našim ljudima i ljudima širom sveta”, napisao je Bajden na Tviteru.

Ovo je novi u nizu sastanaka na visokom novou između zvaničnika SAD i EU. Nedelju dana pre predsednice Evropske komisije, Belu kuću posetio je nemački kancelar Olaf Šolc. Bajden je u kratkom obraćanju u Ovalnoj kancelariji, uoči sastanka iza zatvorenih vrata, rekao da su su SAD i Nemačka usklađene u pogledu Ukrajine i da jačaju NATO. Šolc je poručio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/vonderleyen