Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razgovarao je sa kineskim predsednikom Si Đipingom, nakon što je najava posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu podigla tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Bajden je u dvočasovnom telefonskom razgovoru rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i istakao da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopšteno je iz Bele kuće.

S druge strane, prema pisanju kineskih državnih medija, Si Đinping je upozorio Sjedinjene Države da se ,,ne igraju vatrom” u pogledu Tajvana, te da poštuju princip jedinstvene Kine, naglašavajući da se Kina odlučno protivi nezavisnosti Tajvana i mešanju spoljnih sila, prenosi Glas Amerike.

,,Onaj ko se igra vatrom, sigurno će izgoreti”, poručio je Si, koji je u razgovoru naveo i da se nada da će američka strana jasno to i videti, preneo je RTS.

Prema saopštenju Bele kuće, predsednici Kine i SAD razgovarali su i o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose, a svoje timove su zadužili da nastave da slede današnji razgovor, te da se posebno pozabave klimatskim promenama i zdravstvenom bezbednošću.

Do ovog, petog razgovora do sada, došlo je nakon što je najavljena poseta Nensi Pelosi Tajvanu podigla tenzije između Vašingtona i Pekinga. Ovo bi bila poseta na najvišem rangu još od 1997. godine, kada je ostrvo posetio republikanac Njut Gingrič, koji je bio na funkciji koju sada obavlja Pelosi.

Iz Bele kuće je saopšteno da bi putovanje Pelosi na Tajvan bilo pitanje koje spada u domen nacionalne bezbednosti SAD, ali da samo ona može doneti odluku o tome da li će da putuje ili ne.

S druge strane, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je ranije da je kineska strana jasno i u više navrata istakla Sjedinjenim Državama da se snažno protivi poseti Nensi Pelosi Tajvanu.

Situaciju je prokomentarisao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ističući da stav Moskve o jedinstvenoj Kini ostaje nepromenjen.

,,Isti stav povremeno izgovore i u SAD, međutim, u praksi, kao što i sami shvatate, njihove akcije se ne poklapaju sa njihovim rečima”, ocenio je Lavrov.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus