Predsednik Sjedinjnih Američkih Država Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o nastavku pritiska na Rusiju uvođenjem sankcija, o obezbeđivanju pomoći Ukrajini i o stanju na tržištu energenata, kao i o unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Bele kuće.

Kako se navodi, Bajden i Šolc su u telefonskom razgovoru posebno istakli „spremnost da Rusiju pozovu na odgovornost zbog njenih brutalnih akcija i da Ukrajini pruže bezbednosnu i ekonomsku pomoć’’.

Dvojica lidera su se složila da nikada ne prihvate rusku aneksiju ukrajinske teritorije, nazvavši to daljom eskalacijom, saopštila je nemačka vlada, prenosi Politika.

Oni su se složili da je ruska delimična mobilizacija pokazala „gorku cenu” koju su Rusi morali da plate za pogrešne procene predsednika Vladimira Putina.

Kada je reč o napadima na gasovode Severni tok 1 i 2, složili su se da će odlučno pristupiti rešavanju pitanja sabotaže te ključne infrastrukture. Takođe, Bajden i Šolc kritikovali su najnovije nuklearne pretnje Moskve kao neodgovorne i saglasili se da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posledice po Rusiju.

,,Lideri su takođe razgovarali o nedavnim dešavanjima na globalnim energetskim tržištima i važnost obezbeđivanja održivog i pristupačnog snabdevanja energijom. Osim toga, razgovarano je o naporima za unapređenje regionalne stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju Bele kuće.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus