Pre sastanka ASEAN-a u Kambodži i odlaska na samit G20 u Indoneziji, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden učestvovaće 11. novembra na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi COP27 u Egitpu.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će Bajden iskoristiti COP27 da ,,nadogradi značajan posao koji su Sjedinjene Američke Države preduzele da unaprede globalnu borbu protiv klimatskih promena i pomognu najugroženijima da izgrade otpornost protiv uticaja klimatskih promena”, prenosi Reuters.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden će poručiti da je ovo odlučujuća decenija u kojoj svet treba da deluje.

Američki predsednik će zatim 12-13 novembra boraviti u Kambodži, gde će biti održan sastanak Asocijacije zemalja jugoistične Azije (ASEAN).

U Kambodži, Bajden će ,,naznačiti važnost saradnje Sjedinjenih Država i ASEAN-a u osiguravanju bezbednosti i prosperiteta u regionu jugoistočne Azije”, izjavila je američka portparolka.

Diplomatsku turneju predsednik Bajden će završiti učešćem na samitu G20 u Indoneziji, gde će ,,razgovarati sa partnerima iz G20 o ključnim pitanjima kao što su klimatske promene, ili svetski uticaj rata koji vodi ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini”, rekla je Karin Žan-Pjer.

Iako bi Putin mogao biti prisutan na Samitu, Bela kuća je ranije dala uveravanja da Bajden nema nameru da se sretne sa ruskim predsednikom.

Potpredsednica SAD Kamala Haris će takođe putovati u Aziju i Afriku. U Bankoku će od 18. do 19. novembra prisustvovati sastanku lidera država foruma za Ekonomsku saradnju Azije i Pacifika (APEC). Kamala će naglasiti posvećenost SAD ekonomskoj saradnji u Indo-pacifičkom regionu i izložiti ciljeve za 2023. godinu kada će SAD biti domaćin APEC samita.

Kamala Haris otputovaće i u Manilu gde će se sastati sa liderima vlade i predstavnicima civilnog društva, zaključuje se u saopštenju Bele kuće.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus