Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je da globalna klimatska kriza predstavlja egzistencijalnu pretnju planeti i obećao da će SAD ispuniti svoj deo u borbi protiv nje.

,,Klimatska kriza se odnosi na ljudsku, ekonomsku bezbednost, bezbednost životne sredine, nacionalnu bezbednost i sam život planete,” rekao je Bajden, pre nego što je izneo korake koje preduzimaju Sjedinjene Države, drugi najveći svetski emiter gasova staklene bašte, piše Glas Amerike.

,,Mogu da kažem ovde kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država i sa poverenjem da će SAD ispuniti svoje ciljeve u pogledu smanjenja zagađenja do 2030. godine,” rekao je američki predsednik na 27. Konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija (COP27) održanoj u Egiptu.

Bajden je u svom govoru nastojao da podseti predstavnike država okupljene u Šarm el Šeiku na plan da se globalni prosečan porast temperature održi na ispod 1,5o C, dok je njegova administracije uoči konferencije naglašavala domaći plan za oštro suzbijanje emisija metana iz američke naftne i gasne industrije.

Nakon posete Egiptu, američki predsednik je otputovao u Kambodžu, koja je domaćin međunarodnog samita lidera jugoistočne Azije.

Ono što je pak najveću pažnju medija privuklo na samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) jeste novi gaf američkog predsednika.

Naime, Bajden je na skupu u Pnom Penu premijera Kambodže nazvao predsednikom vlade Kolumbije.

,,Sada kada smo ponovo zajedno ovde u Kambodži, radujem se izgradnji još većeg napretka nego što smo već postigli, i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsedavajućem ASEAN i što je sve ugostio”, rekao je Bajden na skupu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije u Pnom Penu.

Predsednik SAD, pored samita ASEAN u Pnom Penu i Konferencije o klimatskim promenama COP27 u Egiptu, učestvovaće i na samitu G20 u Indoneziji, gde je planirano da se sastane sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom na margini skupa i upozna sa novim britanskim premijerom Rišijem Sunakom i novom italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus