Tokom govora na mestu bivše termoelektrane u Masačusetsu, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da su klimatske promene „neposredna i jasna opasnost“.

,,Klimatske promene su egzistencijalna pretnja našoj naciji i svetu” ocenio je Bajden, dodajući da je ujedno reč o pretnji po nacionalnu bezbednost i ekonomiju, prenosi Reuters.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, Bajden će upotrebiti svoja izvršna ovlašćenja i u narednim nedeljama objaviti dodatne mere za borbu protiv klimatskih promena. Među ukazima je izdvajanje dodatnih sredstava da se zaštitu oblasti suočenih sa ekstremnom toplotom i za mere za podsticanje proizvodnje energije na vetar u SAD. Takođe, Bela kuća saopštila je da je odlučna da održi svoja obećanja oko klime, uključujući i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Bajden, koji je vratio Sjedinjene Države Pariskom sporazmu o klimi, u predsedničkoj kampanji obećao je oštre akcije u vezi klimatskih promena, što ostaje važna tačka pred predstojeće izbore na pola mandata. Međutim, čini se da je ovo pitanje naišlo na pojedine prepreke, poput neuspeha američkog Kongresa da mere o klimi i čistoj energiji usvoji u okviru predloga zakona o federalnom budžetu, zatim inflacija i situacija u Ukrajini, koja je uticalo na globalno tržište energentima, te su klimatske promene ostaje pri dnu agende američkog predsednika.

Prošlomesečna odluka Vrhovnog suda da ograniči ovlašćenja federalne vlade SAD u suzbijanju štetnih gasova iz elektrana takođe podriva ambiciozne planove Bajdenove administracije u borbi protiv klimatskih promena.

,,Samo prošle godine, Sjedinjene Države suočile su se sa 20 ekstremnih vremenskih katastrofa, gde su gubici za svaku premašili milijardu dolara”, istaknuto je u saopštenju Bele kuće, uz napomenu da će Bajden ,,nastaviti da preduzima hrabre akcije kako bi obezbedio sigurnu, zdravu i čistu energetsku budućnost”.

U trenutku Bajdenovih novih obećanja, ove sedmice se oko 100 miliona Amerikanaca nalazi pod upozorenjem na visoku ili prekomerno visoku temperaturu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus