Američki predsednik Džozef Bajden najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 700 miliona dolara, koji obuhvata raketne sisteme koji mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 80 kilometara. Kako je istaknuto, paket obuhvata ,,naprednije rakete i municiju”, ali koji nemaju ,,domet da pogode teritoriju Rusije.”

Oružje koje je Ukrajina dugo tražila, trebalo bi da joj pomogne u borbi protiv neprijateljskih snaga sa veće udaljenosti. Kako prenosi BBC, Sjedinjene Države su odbijale ovaj zahtev iz straha da bi oružje moglo da se upotrebi protiv ciljeva u Rusiji. Ali, u sredu je američki predsednik naveo da će isporuka ove vojne pomoći ojačati pregovaračku poziciju Kijeva, te diplomatsko rešenje učiniti verovatnijim.

Bajden je za New York Times naveo da je američki cilj ,,da vide demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu, sa sredsetvima za odvraćanje i odbranu od dalje agresije’’, te da je iz tog razloga ,,odlučio da Ukrajincima obezbedi naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini’’.

Kako navodi Reuters, predsednik Bajden je najavio plan da Kijevu isporuči američke raketne sisteme MLRS (multiple launch rocket systems) i Himars (high mobility artillery rocket system), nakon što je dobio uveravanja ukrajinskih vlasti da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji. Bajden je taj uslov postavio kako bi pokušao da izbegne eskalaciju rata u Ukrajini.

Dakle, ovi raketni sistemi bi ukrajinskoj vojsci trebalo da omoguće da precizno pogađaju ciljeve na  bojnom polju. Bajden je, međutim, naglasio da Amerika ,,ne ohrabruje niti želi da omogući ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve izvan svojih granica”.

Osim raketa, novi paket američke vojne pomoći obuhvata municiju, radare, dodatne protivtenkovske raketne sisteme Džavelin, helikoptere, saopštili su američki zvaničnici.

Kako je Bajden u tekstu naveo, Sjedinjene Države neće podsticati rat između NATO-a i Rusije, niti će pokušavati da svrgnu sa vlasti Vladimira Putina. Neće se direktno umešati u konflikt, niti slati američke trupe u Ukrajinu. Međutim, ukoliko Rusija ,,ne plati visoku cenu za napad na Ukrajinu, to bi značilo kraj međunarodnog poretka koji se zasniva na određenim pravilima, što bi moglo da ima katastrofalne posledice širom sveta’’, istakao je Bajden.

Moskva je, s druge strane, kritikovala novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, navodeći da SAD, slanjem naprednih raketa Ukrajini, ,,dodaju ulje na vatru”. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je za RIA Novosti da bilo kakve isporuke oružja Kijevu povećavaju rizik od direktne konfrontacije SAD sa Rusijom.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr