Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden objavio je dugo očekivani plan da se milionima Amerikanaca poništi deo studentskih kredita, čime je ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja.

Trodelni plan je predviđen je za ,,porodice kojima je najpotrebniji – radnike i pripadnike srednje klase koji su naročito teško pogođeni tokom pandemije”, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Građani koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, ili porodice sa prihodima manjim od 250.000 dolara, ispunjavaju uslove da im se oprosti 10.000 duga, napisao je predsednik Bajden na Tviteru.

Oni koji su dobili federalnu pomoć za studiranje, takozvane Pel granove koji se dodeljuju studentima sa najvećim finansijskim potrebama, biće oprošteno dodatnih 10.000 dolara duga.

Kako je navedeno, Bajden je odlučio i da poslednji put produži moratorijum na isplatu federalnih studentskih kredita do kraja 2022. godine. Bajdenov potez bi takođe trebalo da ograniči iznos rate koju Amerikanci plaćaju za studentske kredite na 5% zarade.

Ako Bajdenov plan ne bude osporen pred sudovima, mogao bi da pomogne velikom broju Amerikanaca, što je naročito značajno ako se u vidu imaju predstojeći izbori za Kongres. Prema pisanju Glasa Amerike, više od 43 miliona ljudi ima federalne studentske kredite, koji u proseku iznose 37.667 dolara, pokazuju federalni podaci. Gotovo trećina duguje manje od 10.000 dolara, a ako polovine manje od 20.000. Prema procenama Bele kuće, biće izbrisani studentski dugovi za oko 20 miliona ljudi.

Republikanci su protiv odluke Bajdenove administracije, te dovode u pitanje i da li predsednik ima zakonska ovlašćenja za takav potez.

,,Socijalizam predsednika Bajdena kada je reč o studentskim kreditima je šamar u lice svakoj porodici koja se žrtvovala da štedi za koledž, svakom diplomcu koji je otplatio dug, i svakom Amerikancu koji se odlučio na određenu karijeru ili volontirao da služi u našim oružanim snagama da bi izbegao zaduživanje”, rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

S druge strane, pojedini ekonomisti strahuju da bi Bajdenov plan o poništavanju duga mogao da podstakne dalji rast inflacije. Ipak, iz Bele kuće su odbačene kritike republikanaca, a savetnica predsednika Bajdena Suzan Rajs rekla je da nije reč o ..poklonu bogatima” i da će plan pomoći ekonomiji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay