Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini. Novi zahtev obuhvata više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi za direktnu ekonomsku pomoć vladi i 3 milijarde za humanitarnu i pomoć za stabilno snabdevanje hranom.

,,Ovaj zakonski predlog nam je potreban da podržimo borbu Ukrajine za slobodu. Cena ove borbe nije jeftina, ali bi bilo skuplje pokleknuti pod agresijom”, poručio je Bajden u govoru u Beloj kući.

,,Rekli smo da nećemo slati američke trupe da se bore protiv Rusa u Ukrajini, ali ćemo pružiti snažnu vojnu pomoć i pokušati da ujedinimo zapadni svet protiv ruske agresije”, rekao je američki predsednik.

Bajden je takođe zatražio da članovi Kongresa obezbede administraciji kapacitete za zaplenu novca ruskih oligarha, čime bi se finansirali ukrajinski ratni napori.

Prema Bajdenovom predlogu, ti kapaciteti bi omogućavali američkim zvaničicima da oduzimaju imovinu većeg broja oligarha i zaplenjenu gotovinu daju Ukrajini, a dodatno bi se kriminalizovalo izbegavanje sankcija, saopšteno je iz Bele kuće.

Takođe, američki predsednik istakao je da Amerika radi sa drugim državama – kao što su Koreja, Japan i Katar – kako bi pomogla ,,evropskim saveznicima kojima preti ruska ucena gasom”.

..Nećemo dozvoliti Rusiji da zastrašuje ili ucenjuje. Nećemo im dozvoliti da koriste svoju naftu i gas kako bi izbegli posledice svoje agresije”, rekao je Bajden, dodajući da je ovo podsetnik za Evropu i svet da se što više pređe na upotrebu čiste energije.

Ruski gigant Gasprom u sredu je suspendovao sve isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj. Tim povodom, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da na određen način Rusija sama sebi nanosi štetu time što se lišava prihoda od prodaje gasa tim državama. Ukazao je i na povećanu isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD ka Evropi kako bi se pomoglo da se nadoknade moguće nestašice.

Američka vojna pomoć Ukrajini već je premašila 3 milijarde od početka rata. SAD i evropski saveznici takođe su zamrzli 30 milijardi dolara vrednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine, umetnička dela, saopštila je Bajdenova administracija.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr