Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pozdravio je početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, ocenivši da je zbog ,,ruske agresije u Ukrajini integracija Evrope važnija nego ikada”.

,,Sjedinjene Američke Države pozdravljaju važne korake koje Evropska unija preduzima da pospeši integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantsku zajednicu, otvaranjem pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom’’, navedeno je u saopštenju.

,,U trenutku kada je Rusija razorila mir u Evropi, važnije je nego ikada podržati aspiraciju Evrope koja je celovita, slobodna i u miru”, rekao je Bajden, dodajući da je ,,demokratski, bezbedni i prosperitetni Zapadni Balkan i dalje ključan za tu viziju”.

,,Sjedinjene Države će nastaviti da budu snažan i pouzdan partner, dok ove nacije rade na odbrani ljudskih prava, jačanju demokratskih reformi i poštovanju vladavine prava. Koraci koje su EU, Albanija i Severna Makedonija preduzeli proteklih dana trebalo bi da inspiriše sve kandidate za članstvo u EU u regionu da povećaju svoju posvećenost jačanju svojih demokratija”, zaključio je Bajden u saopštenju.

Albanija i Severna Makedonija su otvorile pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Istovremeno, sa obe zemlje je započet i proces ,,skrininga”, detaljnog analitičkog pregleda usklađenosti sa zakondavstvom EU.

Kako prenosi RTS, do otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, dolazi 17 godina od dobijanja statusa kandidata za članstvo i 13 godina nakon što je Evropska komisija preporučila da pregovori počnu. Albanija, koja je kandidatski status dobila 2014. godine, takođe je morala da čeka, jer je bila u ,,paketu’’ za početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da Zapadni Balkan ostaje prioritet Evropske unije.

Uoči početka međuvladinih konferencija predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen ocenila je da se radi o istorijskom trenutku.

,,Vi i vaš narod ste toliko naporno radili da bi stigli do ovog trenutka i pokazali ste koliko ste posvećeni evropskim vrednostima i zadržali ste veru u pristupni proces EU. Sve ove promene ste preduzeli ne zato što su vam bile neophodne za vaš put ka EU, već zato što su one dobre za vaše zemlje”, poručila je predsednica Evropske komisije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr