Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden proglasio je vanrednu situaciju zbog opasnosti od nestašice električne energije. Istakao je da je potreban snažan i pouzdan energetski sistem, te da to nije samo osnovna ljudska potreba, već je kritična za nacionalnu bezbednost i pitanje odbrane.

,,Struja je osnovni deo modernog života koja napaja domove, kompanije i industriju. Ključna je za funkcionisanje glavnih sektora ekonomije, takođe i bolnica, škola, javnog saobraćaja i odbrane. Čak i izolovani prekidi struje mogu da imaju katastrofalne zdravstvene i ekonomske posledice”, naveo je Bajden, prenosi se u saopštenju Bele kuće.

Kako se dalje navodi, više faktora ugrožava sposobnost Sjedinjenih Država da obezbede dovoljnu proizvodnju električne energije. Među faktorima su i poremećaji na energetskim tržištima, izazvani invazijom Rusije na Ukrajinu, i ekstremne vremenske prilike pogoršane klimatskim promenama.

„Sa snažnijim arsenalom čiste energije, Sjedinjene Države da budu još jači partner našim saveznicima, posebno u svetlu Putinovog rata u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga, Bajden je pažnju posvetio solarnoj energiji.

,,Solarna energija je među najbrže rastućim izvorima nove električne proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će dodatni solarni kapaciteti i baterije činiti više od polovine novih kapaciteta u sektoru električne energije 2022. i 2023. Električna energija proizvedena putem solarne energije je takođe kritična za smanjenje naše zavisnosti od električne energije proizvedene sagorevanjem fosilnih goriva, što pokreće klimatske promene. Ministarstvo odbrane prepoznalo je klimatske promene kao pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti”, naveo je Bajden.

Istaknuto je da Savezna vlada radi sa privatnim sektorom na promovisanju proširenja domaćeg solarnog proizvodnog kapaciteta, uključujući kapacitete za proizvodnju modula i drugih inputa u lancu snabdevanja solarnom energijom i dodaje da će izgradnja tog kapaciteta potrajati.

Zbog toga, predsednik je na dve godine ukinuo tarife na uvoz solarnih panela iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama i pozvao se na Zakon o odbrambenoj proizvodnji da bi podstakao proizvodnju solarnih panela u Americi.

Pomenute četiri države jugoistočne Azije trebalo bi, prema Bajdenovim rečima, da posluže kao ,,most” dok se ujedno proizvodnja u SAD povećava.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay