Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da će u toku sedmice razgovarati sa drugim liderima Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) o potencijalnim dodatnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

,,Uvek smo otvoreni za dodatne sankcije. Razgovaraću ove nedelje sa članovima G7 o tome šta ćemo da radimo”, rekao je Bajden u odgovoru na pitanja novinara o američkim planovima, nakon što je Evropska unija u sredu predložila najoštrije sankcije protiv Moskve.

Kako piše Reuters, američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je u sredu da su Sjedinjene Države u stalnim razgovorima sa partnerima o dodatnim sankcijama protiv Rusije i da bi mogle da preduzmu ,,dodatne akcije” da izvrše pritisak na Rusiju.

Jelen je na konferenciji, koju je organizovao Wall Street Journal, rekla da su dodatne mere verovatne ,,ako Rusija nastavi rat protiv Ukrajine”.

Iz Bele kuće nije navedeno kada će američki predsednik razgovarati sa liderima drugih država G7 – Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Japana, Kanade i Italije.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki nije navela ko bi od ruskih oligarha mogao da bude dodat na listu sankcija, ali je ocenila da ,,niko nije siguran od američkih sankcija”.

Rusija je intenzivirala ofanzivu u istočnoj Ukrajini, saopštilo je u sredu ukrajinsko Ministarstvo odbrane, gotovo 10 nedelja nakon početka rata.

Takođe, Rusija je pojačala napade na ciljeve u zapadnoj Ukrajini da bi, kako je saopštila, poremetila zapadne isporuke oružja Kijevu, dok je Belorusija najavila velike vojne vežbe.

Nove mere koje je EU predložila obuhvataju embargo na uvoz ruske nafte za šest meseci, sankcije protiv ruskih banaka i zabranu emitovanja ruskih medija.

Bajden je naveo da je Rusija u Ukrajini počinila ,,ratne zločine” , navodeći da Moskvu smatra odgovornom za pokretanje najvećeg kopnenog rata u Evropi nakon Drugog svetkog rata. Vašington je do sada uveo niz sankcija Rusiji, uključujući i potpunu zabranu uvoza nafte i gasa.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr