Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je Rusija ,,besramno prekršila ključne principe” Povelje Ujedinjenih nacija svojim ,,brutalnim, nepotrebnim ratom” u Ukrajini, dodajući da Moskva iznosi ,,neodgovorne” pretnje o upotrebi nuklearnog oružja.

,,Jedna stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izvršila je invaziju na suseda, u pokušaju da zbriše s mape jednu suverenu državu”, rekao je Bajden u obraćanju svetskim liderima na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Osim što je ocenio da Rusija nesmotreno zanemaruje svoje obaveze kao potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Bajden je Rusiju kritikovao i zbog zakazivanja ,,lažnih referenduma” na teritoriji koju je ,,otela od Ukrajine’’, i pozvao sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, bilo da je reč o demokratijama ili autokratijama, da pruže podršku Ukrajini.

,,Kao i vi, i Sjedinjene Države žele da se ovaj rat završi pod pravednim uslovima, uslovima koje smo svi potpisali – ne može se silom zauzeti teritorija jedne nacije’’, rekao je Bajden.

,,Sjedinjene Države su odlučne da brane i jačaju demokratiju kod kuće i širom sveta. Verujem da demokratija ostaje najbolji instrument za suočavenje sa izazovima našeg vremena koje čovečanstvo ima’’, ocenio je američki predsednik u svom govoru.

Bajden je govorio i o izazovima sa kojima se svet suočava u pogledu prehrambene bezbednosti. S tim u vezi, Bela kuća je najavila dodatnih 2,9 milijardi dolara za rešavanje globalnog problema snabdevanja hranom, povrh 6,9 milijardi koliko je Amerika već obećala ove godine.

,,Ova nova najava od 2,9 milijardi dolara će kroz hitne intervencije i investiranje u srednjoročnu i dugoročnu pomoć za prehrambene bezbednosti spasiti živote, tako što će se zaštititi najugroženije svetsko stanovništvo’’, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Sjedinjene Američke Države su 20. septembra sazvale Globalni samit o bezbednosti hrane kojim je ko-predsedavao državni sekretar Entoni Blinken. Kako prenosi Bela kuća, Samit je potvrdio posvećenost svetskih lidera da deluju hitno i u velikim razmerama kako bi odgovorili na globalnu krizu i sprečili ekstremnu glad za milione ljudi širom sveta.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus