Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je u Vašingtonu da Amerika i njeni saveznici neće biti zastrašeni pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina, te poručio da će Sjedinjene Države ,,braniti svaki pedalj NATO teritorije”.

„Amerika i njeni saveznici neće, naglašavam – neće biti zastrašeni. Neće biti zastrašeni Putinom, njegovim neodgovornim rečima i pretnjama“, saopštio je Bajden iz Bele kuće i ukazao da je „Putinovo postupanje znak da mu teško ide“, piše CNBC.

Vladimir Putin potpisao je ukaze o ruskom pripajanju četiri ukrajinske oblasti, što su zapadne države, Evropska unija i NATO oštro osudile, a Bajden je povodom toga izjavio da SAD ne priznaju aneksiju Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske oblasti.

„Sjedinjene Države to nikada neće priznati. I da budem otvoren: ni svet to nikada neće priznati. Ne može on da prigrabi teritoriju svoga suseda i da se izvuče sa tim, prosto i jednostavno ne može“, rekao je Bajden u svom obraćanju.

Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini u svrhu njene odbrane, te će od američkog konresa dobiti još 13 milijardi dolara.

Dok američki državni sekretar Antoni Blinken navodi da SAD  ne vide da je Rusija učinila bilo kakav potez koji bi ukazivao na to da razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da postoji rizik od upotrebe nuklearnog oružja, ali da opasnost nije „neposredna“.

„Postoji rizik, s obzirom na lakoću i ratnički stav sa kojim Putin o tome govori… ali bili smo vrlo jasni kakve će biti posledice“, istakao je Saliven.

„Veoma pažljivo pratimo da vidimo da li Rusija zaista čini bilo šta što sugeriše da razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja. Nismo videli da je preduzela bilo kakvu takvu akciju do danas“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Vašingtonu, dodajući da su ,,reči o nuklearnom oružju su vrhunac neodgovornosti”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr