Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da će Sjedinjene Države značajno povećati dugoročno vojno prisustvo u Evropi, uključujući i uspostavljanje prve stalne baze u Poljskoj, radi osnaživanja regionalne bezbednosti.

Bajden je na početku NATO samita u Madridu rekao da je Alijansa ,,snažna i ujedinjena’’, te da će ,,braniti svaki pedalj svoje teritorije’’, kao i da će koraci koji budu preduzeti tokom samita samo ,,dodatno ojačati kolektivnu snagu’’ NATO-a, prenosi Reuters.

,,Danas objavljujem da će Sjedinjene Države pojačati svoje snage u Evropi i odgovoriti na promenljive bezbednosne okolnosti , kao i osnažiti našu kolektivnu bezbednost”, rekao je Bajden. Iz Bele kuće saopšteno je da SAD imaju oko 100.000 pripadnika svojih snaga širom Evrope, što je za preko 20.000 više nego pre početka rata u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da će Sjedinjene Američke Države uspostaviti stalnu bazu u Poljskoj, a najavljeno je i pojačano prisustvo američkih vojnika i vojnih kapaciteta u Španiji, Rumuniji, baltičkim zemljama, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji.

Kako je Bajden istakao, pojačano američko vojno prisustvo u Evropi pomoći će da NATO ,,odgovori na pretnje koje dolaze iz svih pravaca i svih oblasti – kopna, vazduha i mora”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je nešto ranije ocenio da se Alijansa danas suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata, pozdravio je Bajdenovu odluku.

,,To zaista pokazuje Vaše odlučno liderstvo i snagu tranatlantskih odnosa”, rekao je Stoltenberg i zahvalio se Bajdenu na ,,nepokolebljivoj podršci koju pruža, kao i podršci SAD Ukrajini”.

Bajden je rekao da će u Poljskoj biti stacionirana komanda američkog Petog vojnog korpusa, čime bi američke snage prvi put imale stalno prisustvo na istočnom krilu NATO-a. Američki predsednik je dodao da SAD takođe povećavaju rotaciono raspoređivanje trupa u Rumuniji i baltičkim zemljama, prenosi Glas Amerike.

Američki zvaničnici naglasili su da se stacioniranje američkih trupa odnosi samo na jedinice raspoređene u vojnim štabovima, a ne borbene trupe. Naveli su da je to u skladu sa sporazumom između Severnoatlantske alijanse i Rusije iz 1997. godine, u okviru kojeg se NATO obavezuje da ne stacionira borbene trupe u istočnoj Evropi.

Borbene jedinice koje će biti poslate u Rumuniju i u baltičke države raspoređuju se na rotacionoj osnovi, što je takođe u skladu sa sporazumom.

Pored toga, na samitu u Madridu upućen je poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže Alijansi, nakon što je Turska odustala od prvobitnog protivljenja, i najavljeno je povećanje snaga za brzo reagovanje sa 40.000 na 300.000 vojnika na istočnom krilu.

Takođe, NATO je Rusiju označio kao ,,najznačajniju i direktnu pretnju” po mir i bezbednost članica Alijanse, obećavši ujedno i snažniju podršku Ukrajini.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus