Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od Kongresa da usvoji tromesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo kako bi se smanjile rekordne cene na pumpama.

Kako prenosi Reuters, Bajden je pozvao i savezne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često viši od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na narednom sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Američki predsednik i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru, navodi Glas Amerike.

Ipak, članovi Kongresa iz obe partije protive se ukidanju poreza, dok pojedini ujedno strahuju da bi takav potez imao ograničen uticaj na cene ukoliko veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

,,Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mera, neće ublažiti rast troškova koji smo videli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posledice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbedi olakšanje”, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Dok su prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije koronavirusa.

Predsednik Bajden će detaljnije o zahtevu koji će biti upućen Kongresu govoriti tokom obraćanja u sredu popodne po lokalnom vremenu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay