Američki predsednik Džozef Bajden započeo je posetu Južnoj Koreji i Japanu, u čijem fokusu će biti suprotstavljanje pretnjama koje državama ovog regiona dolaze iz Pekinga.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, poruka koju američki predsednik nosi je da, uprkos tome što je trenutna pažnja Sjedinjenih Američkih Država okrenuta ka Rusiji i situaciji u Ukrajini, suočavanje s Kinom kroz sistem ekonomskih i vojnih partnerstava predstavlja njegov glavni spoljnopolitički cilj.

Bliski američki saveznici – Južna Koreja i Japan – tražili su veće angažovanje Sjedinjenih Država na Indo-pacifiku. Ipak, Bajdenova poseta je u jeku tenzija među državama regiona. Severna Koreja povećala je testove oružja, uključujući interkontinentalnu balističku raketu, i američki obaveštajci upozoravaju da postoji ,,istinska mogućnost” da bi Severna Koreja mogla da izvede nuklearni test, raketni test ili oba tokom posete predsednika SAD.

Ovo je prva Bajdenova poseta Aziji otkako je preuzeo funkciju predsednika, prilikom koje će nastojati da pokaže da je suprotstavljanje Kini i dalje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta njegove administracije.

Kina je uoči dolaska američkog predsednika započela vojne vežbe u Južnom kineskom moru, koje će trajati do 23. maja. Kancelarija Uprave za pomorsku bezbednost u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan saopštila je da će u ovom periodu drugim plovilima biti zabranjen ulazak u to područje.

Takođe, napad Rusije na Ukrajinu pojačao je zabrinutost zbog Kine. Budući da su SAD fokusirane na rat u Evropi, azijski zvaničnici i bezbednosni analitičari kažu da bi Peking mogao da bude ohrabren da poveća vojni pritisak na Tajvan i dodatno proširi diplomatske, ekonomske i druge oblike prinude nad okolnim državama.

The Financial Times navodi da je Bajdenova poseta Seulu i Tokiju osmišljena tako da uveri azijske saveznike da američki predsednik nije skrenuo pažnju s Kine. Pored toga što će se najpre sastati sa novim predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom, Bajden će se sastati i sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i učestvovaće na sastanku Kvada, bezbednosne grupe koja uključuje SAD, Japan, Australiju i Indiju. Takođe, predstaviće svoju prvu ekonomsku inicijativu za region – Indopacifički ekonomski okvir (IPEF).

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr