Američki predsednik Džozef Bajden podneo je Kongresu u ponedeljak predlog budžeta u iznosu od 5.790 milijardi dolara (5,79 biliona), koji predviđa rekordno mirnodopsko izdvajanje za vojsku, povećanje poreza milijarderima i kompanijama i smanjenje deficita, prenosi Reuters.

Predlog budžeta za fiskalnu 2023. godinu, koja u Sjedinjenim Državama počinje 1. oktobra, oslikava Bajdenove prioritete, uključujući i predizborno obećanje da će bogati i kompanije plaćati veći porez. Međutim, kako napominje Reuters, reč je uglavnom o ,,listi želja’’, s obzirom na to da konačnu odluku o budžetskim pitanjima donose članovi Kongresa.

,,Budžetom, koji sam danas objavio, šalje se jasna poruka da vrednujemo fiskalnu odgovornost, bezbednost i sigurnost na unutrašnjem planu i širom sveta, i investicije potrebne da se nastavi pravedan rast i izgradi bolja Amerika”, poručio je Bajden u svom obraćanju.

Američki predsednik istakao je i da traži veće ulaganje u odbranu kako bi se ojačala američka vojska. Kao ,,snažan odgovor na Putinovu agresiju protiv Ukrajine’’, budžetski plan predviđa i milijardu dolara dodatne američke pomoći za ,,ukrajinske ekonomske, humanitarne i bezbednosne potrebe’’.

Plan predviđa 795 milijardi dolara za odbranu, 915 milijardi je za različite programe u zemlji, dok je ostatak namenjen za socijalnu sigurnost, zdravstveno osiguranje i kamate na državni dug. Bajden je naveo i da je ovim planom njegova administracija na putu da smanji federalni deficit za više od 1.300 milijardi dolara ove godine, čime bi se prepolovio dug od poslednje godine, dok bi se istovremeno osnažila ekonomija. Takođe, Sesilija Rouz, Bajdenova glavna ekonomska savetnica, istakla je da administracija i dalje veruje da će inflacija tokom godine popustiti.

,,Mojim budžetom će se dodatno smanjiti deficit daljom podrškom ekonomskom rastu koji je doveo do povećanja profita, i osigurati da milijarderi i velike korporacije plaćaju svoj fer deo”, naglasio je Bajden.

Bajdenov predlog predviđa novi minimalni porez od najmanje 20 odsto na zarade milijardera, uključujući i dobit na investicije koje nisu prodate. Ipak, zbog neslaganja u Demokratskoj stranci, planom nisu obuhvaćene odredbe koje se odnose na planove za poboljšanje životne sredine, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stambene infrastrukture i proizvodne konkurentnosti.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr