Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kristoferom Hilom, i predsednikom kompanije „Behtel“ Stjuartom Džonsom o saradnji Srbije i Sjedinjenih Država na projektima u oblasti energetike.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mihajlovićeva je izrazila uverenje da postoje velike mogućnosti za saradnju, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane „Đerdap tri“.

,,Ponosna sam na saradnju sa kompanijom „Behtel“ u prethodnom resoru, kad smo započeli izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji. Verujem da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike’’, ocenila je Zorana Mihajlović.

Stjuart Džons istakao je da je kompanija „Behtel“ zainteresovana da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i kroz finansiranje prethodne studije izvodljivosti za projekat RHE Đerdap 3

,,Energetska bezbednost je najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, i zbog nas je važno da napredujemo i u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta”, dodala je ministarka Mihajlović.

Zorana Mihajlović da bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 MW, uz još 400 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Zorana_dpm