Sjedinjene Američke Države uverene su da mogu da reše sve bezbednosne probleme koje bi Švedska i Finska mogle imati u periodu između podnošenja zahteva za članstvo u NATO i prijema u tu organizaciju, saopštila je Bela kuća.

Kako prenosi Reuters, Švedska i Finska su zabrinute da tokom tog perioda, koji može potrajati i godinu dana, jer je potrebna saglasnost svih 30 NATO članica, ne bi mogle da se odbrane od eventualnih pokušaja Rusije da ugrozi njihovu bezbednost.

„Uvereni smo da bismo mogli da pronađemo načine da rešimo sve probleme koje bi bilo koja od ove dve države mogla imati u periodu između zahteva za članstvo u NATO i formalnog pristupa ovoj organizaciji”, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare.

,,Snažno podržavamo politiku otvorenih vrata NATO-a i pravo svake zemlje da sama odlučuje o svojoj budućoj spoljnoj politici i bezbednosnim aranžmanima”, dodala je Psaki, napominjući da su obe države cenjeni odbrambeni partneri Sjedinjenih Država.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga meseca doneti odluku o tome hoće li podneti zahtev za pridruživanje alijansi.

Prošlog meseca, švedski ministar odbrane rekao je da bi zahtev mogao izazvati niz reakcija Rusije, uključujući sajber napade i propagandne kampanje, usmerene na podrivanje bezbednosti Švedske.

,,NATO će povećati svoje prisustvo kod granica Švedske i u Baltičkom moru kada se bude obrađivala potencijalna prijava te zemlje za pridruživanje alijansi’’, izjavio je 5. maja generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za švedsku televiziju SVT.

Švedska i susedna Finska ostale su van alijanse, ali su, kako navodi Reuters, ruska aneksija Krima 2014. i njen napad na Ukrajinu naveli obe države da ponovo razmisle o svojoj bezbednosnoj politici.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na „ozbiljne posledice” i da bi mogla da rasporedi nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj eksklavi Kalinjingradu ukoliko Švedska i Finska postanu NATO članice. Iz tog razloga, obe države traže bezbednosne garancije tokom procesa podnošenja zahteva za članstvo u ovoj organizaciji.

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u sredu da je dobila bezbednosna uveravanja, međutim, nije iznela nikakve detalje.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Wikimedia Commons