Nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da stavi ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, portparolka Bele kuće Džen Psaki ističe da je takva odluka deo šireg obrasca neprovocirane eskalacije i ,,izmišljenih pretnji” iz Kremlja.

Kako prenosi CNN, Psaki navodi da je „ovo zaista obrazac koji smo videli od predsednika Putina tokom ovog sukoba, a koji proizvodi pretnje koje ne postoje kako bi se opravdala dalja agresija — i globalna zajednica i američki narod bi to trebalo da sagledaju kroz tu prizmu“. Portparolka Bele kuće takođe ističe da su Sjedinjene Države spremne da pošalju više humanitarnih, ekonomskih i odbrambenih vojnih zaliha.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild ističe sličan zaključak – ,,predsednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i moramo da nastavimo da zaustavljamo njegove akcije na najsnažniji mogući način’’, prenosi Reuters.

Da napomenemo, Sjedinjene Američke Države u petak su uvele sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu. ,,Ujedinjeni smo sa međunarodnim saveznicima i partnerima da bi osigurali da Rusija plati veliku ekonomsku i diplomatsku cenu za dalju invaziju na Ukrajinu. Ako bude potrebno, spremni smo da nametnemo dodatnu cenu Rusiji zbog užasavajućeg ponašanja na svetskoj sceni”, saopštila je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Takođe, američki predsednik Džofez Bajden naglasio je da ruski predsednik nije uspeo da podeli Zapad, napominjući da NATO nikada nije bio ovako jedinstven i odlučan. ,,Dok predsednik Putin preti samim temeljima međunarodnog mira i bezbednosti, NATO ponovo pokazuje da se zalaže za slobodu i demokratiju. Kao što sam rekao juče, SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorije”, naveo je Bajden u saopštenju posle virtuelnog samita NATO lidera.

Nakon toga, SAD, Velika Britanija, EU, Kanada u subotu su najavile nove sankcije Rusiji, među kojima je i isključivanje Moskve iz međunarodnog sistema za platni promet SWIFT.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay