Američki predsednik Džozef Bajden naredio je da se u narednih šest meseci oslobodi milion barela nafte dnevno iz nacionalnih strateških rezervi. Ovo je pokušaj da se kontrolišu cene energenata koje su skočile kada su SAD i saveznici uveli oštre sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

,,Danas želim da govorim o jednom aspektu Putinovog rata koji ima stvarni uticaj na američki narod”, započeo je Bajden svoje obraćanje. ,,Ovo je trenutak posledica i opasnosti po svet, a američke porodice trpe udarac po novčaniku na pumpama”, dodao je predsednik.

Bajden je pozvao i Kongres da uvede finansijske kazne kompanijama koje odluče da ne koriste naftne bušotine na zemljištu koje su zakupile od vlade. ,,Kompanije imaju obaveze prema svojim klijentima, zajednici, ali i državi. Ovo je momenat za patriotizam”, rekao je Bajden.

Vest o američkim planovima stigla je i do grupe država najvećih izvoznica nafte, poznate kao OPEC+, koja je ipak odlučila da se drži postojećeg dogovora o postepenom povećanju proizvodnje. ,,Konsenzus o izgledima tržišta nafte ukazao je na dobru izbalansiranost tržišta i trenutna nestabilnost nije uzrokovana fundamentalnim faktorima, već tekućim geopolitičkim razvojem”, navela je grupa u saopštenju.

Kako je Rusija članica OPEC+ grupe, odnosi s Moskvom bili su i politički i ekonomski od velikom značaja za grupu kao celinu, naročito za njene vodeće članice – Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Ove dve države Persijskog zaliva uspele su da pojačaju svoju kontrolu nad svetskim tržištem sirove nafte, a da ujedno smanje svoje oslanjanje na Vašington.

Nesumnjivo je ipak da potez američkog predsednika pokazuje da je nafta i dalje velika slabost Sjedinjenih Država kako na domaćem tako i na spoljnopolitičkom planu. Visoke cene benzina dovele su do pada Bajdenove popularnosti u Americi, dok se bliže izbori na pola mandata.

Međutim, uprkos tome što je oslobađanje ove količine nafte najveće otkako su rezerve stvorene 1974. godine, prema rečima analitičara, teško je verovati da će rešiti trenutnu krizu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay