Prilikom zvanične posete Litvaniji, američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da niko ne treba da sumnja u američku spremnost i rešenost da brani svaki pedalj NATO teritorije ukoliko bude napadnut. ,,Pojačaćemo našu zajedničku odbranu tako da mi i naši saveznici budemo spremni da odgovorimo na svaku pretnju’’, rekao je državni sekretar.

Ovom prilikom, Blinken je naveo da će Sjedinjene Države poslati 7000 vojnika u Evropu, kao i da su pregrupisane trupe koje se već nalaze na kontinentu kako bi se ojačao istočni NATO blok.

Na samom početku, američki državni sekretar istakao je da su SAD i Litvanija NATO saveznici, ekonomski partneri i da dele duboku posvećenost demokratiji, ljudskim pravima, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, što vide kao osnov bezbednosti, a koji su sada ugroženi.

,,Suočeni sa trenutnom krizom, Sjedinjene Države i Litvanija ujedinjeno stoje uz Ukrajinu. Uvećavamo bezbednosnu pomoć kako bismo ojačali kapacitet Ukrajine da se sama odbrani. Povećavamo humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu. Povećavamo i troškove Kremlju – i svima koji mu pomažu – za nastavak ovog rata’’, naveo je Blinken, dodajući i da Rusija pokušava da „potkopa litvansku demokratiju i poseje polarizaciju sajber napadima i dezinformacijama“.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrelijus Landsbergis naveo je da ekonomska blokada Rusije nije dostigla nivo potpune izolacije, te da energetski resursi koji se koriste omogućavaju Rusiji da finansira vojnu operaciju.

Dan ranije, američki državni sekretar bio je i u poseti Moldaviji. Tom prilikom istakao je američku podršku da se Moldavija priključi Evropskoj uniji, uprkos tome što o tom procesu odlučuje EU. Dotakao se i pitanja energetske nezavisnosti, koju je istakao kao ključnu za održavanje državnog suvereniteta i da Amerika upravo radi na tome da podrži napore Moldavije da izgradi veću energetsku bezbednost.

U intervjuu za CNN, Blinken je naveo da SAD razgovara sa ,,evropskim partnerima i saveznicima da na koordinisan način sagledaju mogućnost zabrane uvoza ruske nafte, a da pritom budu sigurni da i dalje postoji odgovarajuća zaliha nafte na svetskom tržištu.’’ Tom prilikom, državni sekretar istakao je i da postoje ,,veoma verodostojni izveštaji o ratnim zločinima’’ koje je Rusija počinila u Ukrajini, te da Sjedinjene Države rade na proveri tih informacija.

IZVOR FOTOGRAFIJE:PBS NewsHour