Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa novim ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, sekretar Blinken i ministar spoljnih poslova Konaković razgovarali su o značaju evroatlantskih integracija za stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Blinken je na svom Tviter nalogu napisao kako je sa Konakovićem razgovarao o kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Američkih Država institucijama Bosne i Hercegovine, kao i o tome kako unapriediti bilateralne odnose dve države.

,,Takođe, razgovarali smo o ključnim reformama koje su potrebne kako bi BiH krenula napred na evroatlantskom putu”, napisao je Blinken.

Zvaničnici su razgovarali i o tome kako ojačati bilateralnu saradnju, dok je Blinken istakao ,,važnost podrške Ukrajini suočenoj sa brutalnim ratom i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa”, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

,,Zahvalni smo našim američkim partnerima na njihovoj snažnoj posvećenosti i zajedničkom angažmanu za mir, bezbednost i prosperitet. “, objavljeno je na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs istakao je da je sekretar Blinken ,,ponudio podršku novoj vladi na državnom nivou Bosne i Hercegovine”.

,,Posvećeni smo suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH i njenom partnerstvu sa evroatlantskim institucijama”, napisao je Prajs na Tviteru.

IZVOR FOTOGRAFIJE:PBS NewsHour