Američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin sastali su se u nedelju uveče sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Tom prilikom, zvaničnici Sjedinjenih Država obećali su dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i najavli povratak američkih diplomata.

Kako navodi CNN, Amerikanci su obećali Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od 322 miliona dolara, dok će NATO članice u okruženju, koje su nakon ruske invazije logistički pomagale Ukrajini, dobiti oko 400 milina dolara vojne pomoći. Na taj način se ukupna američka vojna pomoć za Ukrajinu od početka rata popela na 3,7 milijardi dolara.

Pored toga, najavljen je i postepeni povratak američkih diplomata u Kijev. Američki predsednik Džozef Bajden imenovaće američku ambasadorku u Slovačkoj Bridžet Brink na mesto šefice diplomatske misije u Kijevu. Ovo nesumnjivo jeste važan simbolički potez, ali je još važnije to što Sjedinjenim Državama omogućava neposredniji uvid na terenu.

Nakon sastanka u Kijevu, Blinken je novinarima u Poljskoj rekao da je Rusija povukla svoje trupe iz okoline Kijeva i severa Ukrajine kako bi se fokusirala na region istočnog Donbasa. ,,Kada su u pitanju ratni ciljevi Rusije, Rusija propada, Ukrajina uspeva’’, rekao je američki državni sekretar. On je istakao i da su propali pokušaji Rusije da ,,potčini Ukrajinu i preuzme njenu nezavisnost’’.

,,Rusija je težila da Ukrajinu potčini, da joj oduzme suverenitet, da joj oduzme nezavisnost – to nije uspeo. Nastojala je da potvrdi moć svoje vojske i ekonomije, a mi vidimo suprotno’’, rekao je Blinken.

Uprkos tome što novinari koji su pratili Blinkena i Ostina nisu smeli da izveštavaju o razgovorima sve dok njih dvojica nisu napustili Ukrajinu i prešli na teritoriju NATO-a, čini se da je ukrajinski predsednik zaboravio da se o ovakvim posetama iz bezbednosnih razloga ne govori unapred, te je u subotu na konferenciji za medije najavio dolazak američkih diplomata. U svakom slučaju, ovo je bila najviša američka poseta Ukrajini od početka rata i ujedno gest koji je trebalo da pokaže američku posvećenost odbrani Ukrajine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken