Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken održao je govor na Univerzitetu Džordž Vašington u glavnom gradu SAD u kojem je detaljno izložio pristup Bajdenove administracije u odnosima prema Kini.

,,Sjedinjene Države neće sprečiti Kinu da razvija svoju ekonomiju, ali želimo da se pridržava međunarodnih pravila’’, rekao je Blinken, dodajući da ,,Vašington neće pokušati da promeni kineski politički sistem, ali će braniti međunarodno pravo i institucije koje održavaju mir i bezbednost i omogućavaju da države koegzistiraju’’.

Blinken je izneo strategiju Bajdenove administracije da nadmaši Kinu u sledećoj deceniji, ulaganjem u kritičnu infrastrukturu i radom sa saveznicima na jačanju bezbednosti lanca snabdevanja, istovremeno sprečavajući neplanirane globalne krize.

Takođe, državni sekretar rekao je da administracija predsednika Džozefa Bajdena namerava da međunarodni blok koji se protivi ruskoj invaziji Ukrajine, postane šira koalicija za suprotstavljanje, po mišljenju administracije, ozbiljnijoj i dugoročnijoj pretnji globalnom poretku – Kini.

Uprkos tome što SAD vide rat u Ukrajini kao najhitniju pretnju za međunarodnu bezbednost, Blinken je rekao da američka administracija veruje da Kina predstavlja veću opasnost.

,,Dok se nastavlja rat predsednika Putina, mi ćemo ostati usmereni na najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku, a to je onaj koji predstavlja Narodna Republika Kina’’, rekao je Blinken.

,,Kina je jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i koja sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to uradi”, dodao je on.

Priznao je i da SAD imaju ograničenu sposobnost da direktno utiču na kineske namere i ambecije i da će umesto toga da se usredsrede na oblikovanje strateškog okruženja oko Kine.

,,Ne možemo se osloniti na to da će Peking promeniti svoju putanju. Tako da ćemo oblikovati strateško okruženje oko Pekinga da unapredimo našu viziju otvorenog i inkluzivnog međunarodnog sistema”, naveo je američki državni sekretar.

U govoru u kojem je izložio politiku SAD prema Kini, Blinken je naveo pristup zasnovan na tri stuba u trci sa Kinom za definisanje ekonomske i vojne ravnoteže u 21. veku.

Ključni elementi te politike ogledaju se u ulaganju u domaću, američku infrastrukturu i tehnologiju, zajedno s jačanjem diplomatskog kontakta sa, kako je Blinken rekao, ,,potencijalno ranjivim državama”.

,,Ne tražimo konflikt ili novi Hladni rat. Naprotiv, odlučni smo da izbegnemo oboje“, istakao je Blinken, napominjući da bi vizija koju Kina ima mogla svet da udalji od univerzalnih vrednosti koje su bile veliki deo napretka sveta tokom proteklih 75 godina.

IZVOR FOTOGRAFIJE:PBS NewsHour