Prilikom nove posete Kijevu, američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je dodatnu pomoć Ukrajini, ali i za 17 drugih država za koje se, kako navodi Stejt department, smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.

Prema najavi, novi paket vojne pomoći od 2,2 milijarde dolara biće podeljen tako što će približno milijardu dolara biti dodeljeno Ukrajini, dok će ostatak podeliti Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Kosovo*, Letonija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, piše Reuters.

Novac je namenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, unapređenju partnerstva sa NATO-om i jačanju kapaciteta ,,za suprotstavljanje ruskom uticaju i agresiji”.

Kako piše Radio slobodna Evropa, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić po pitanju najavljenog američke paketa pomoći rekao je da ,,plan američkog predsednika Džozefa Bajdena da Sjedinjene Američke Države finansijski pomognu Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama u odbrani od ruske agresije potvrđuje ispravnost državne i spoljne politike BiH”.

,,Iako američka politika prema BiH može blago menjati kurs, predanost Sjedinjenih Država vojnom jačanju i sigurnosti naše zemlje je neupitna. Zato su bile i ostaće naš najvažniji partner”, naveo je Komšić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

,,Ovakvi paketi vojne pomoći bili bi nemogući da se nismo otvoreno i jasno suprotstavili ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i da nismo, uprkos opstrukcijama i omalovažavanju, pa čak i u Sarajevu, izgurali Akcioni plan za članstvo u NATO”, dodao je Komšić.

Nakon Kijeva, Blinken je posetio Brisel, gde je rekao je da rat u Ukrajini ulazi u kritičan period i pozvao Zapad da i narednih meseci i tokom zime podržava tu zemlju.

„Prvi znaci su pozitivni i vidimo da Ukrajina ostvaruje stvarni, vidljiv napredak. Ali ovo će verovatno potrajati još neko vreme. Ogroman broj ruskih vojnika se nalazi u Ukrajini, i nažalost, tragično, užasno, predsednik Vladimir Putin je pokazao da će baciti još mnogo ljudi u ovo iako će to puno koštati za Rusiju“, ocenio je Blinken.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken