Sjedinjene Američke Države pozdravile su dogovor postignut tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine održane u subotu u Ohridu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

,,Sjedinjene Države pozdravljaju dogovor koji su Kosovo i Srbija postigli o implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa iz 27. februara, kroz posredovanje Evropske unije”, piše u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

,,Pozdravljamo liderstvo predsednika Srbije i premijera Kosova u postizanju ovog sporazuma. Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju, osiguraće značajne šanse za građane obe države i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je Blinken.

Državni sekretar SAD naglasio je da će Sjedinjene Države u koordinaciji sa EU i dalje biti aktivno angažovane ,,da podrže Srbiju i Kosovo u njihovom radu na implementaciji da bi ostvarili predvidljivi i miran odnos”.

,,Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu”, naveo je Blinken i zahvalio se EU na posredovanju u razgovorima i Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin stranama i podržala finalizaciju sporazuma.

Sastanak Aleksandra Vučića, Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je u subotu u Ohridu nakon gotovo 12 sati.

Nakon sastanka, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Nemačke pozdravili su ,,iskorak Beograda i Prištine ka normalizaciji odnosa’’.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Edrijen Votson na Tviteru je napisala da SAD pozivaju obe strane da što pre počnu sa sprovođenjem svojih obaveza.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji čestitao je Beogradu i Prištini i istakao da je EU spremna da podrži proces implementacije. Takođe, Varhelji je izjavio da puna posvećenost normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje hrabrost i odlučnost u njihovom putu ka EU.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt izjavio je danas da Nemačka čestita, kako je naveo, na iskoraku da se odnos Beograda i Prištine postavi na nove temelje.

,,Sada je sve u preuzimanju vođstva za održavanje i sprovođenje dogovorenog”, napisao je Hebestrajt na Tviteru i istakao da će Nemačka biti uz Beograd i Prištinu kako bi ispunili evropsku perspektivu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken