Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken razgovarao je u Vašingtonu sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem i ponovio američki stav da je ,,međusobno priznanje” u fokusu dijaloga Beograda i Prištine.

Binken je u razgovoru sa Osmani i Kurtijem istakao ,,snažno američko-kosovsko partnerstvo i zahvalio liderima Kosova na snažnoj podršci Ukrajini i prijemu avganistanskih izbeglica”, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Kosovo je nepokolebljiv partner Sjedinjenih Država i mislim da, kao što svi znate, postoji duga i snažna istorija između nas, posebno sa predsednikom Bajdenom, koji vam šalje svoje srdačne pozdrave“, rekao je američki državni sekretar na početku sastanka.

Na svom Tviter nalogu, Blinken je naveo da Sjedinjene Države podržavaju ,,evroatlantske i međunarodne integracije Kosova, kao i dijalog Kosova i Srbije koji omogućava Evropska unija”.

Osmani je u izjavi medijima rekla da je sastanak bio odličan i da se još jednom potvrdilo da „Kosovo nema većeg i boljeg prijatelja od SAD“, te je u izjavi za Glas Amerike, navela da je upoznala sekretara Blinkena sa reformama koje se sprovode na Kosovu* i izazovima sa kojima se zemlja suočava, za šta je, kako je rekla, ,,podrška Sjedinjenih Država Amerike neophodna“.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o jačanju subjektiviteta Kosova* na međunarodnom planu, potrebi da bude NATO članica, kao i „konstruktivnoj ulozi Kosova u dijalogu sa Srbijom“, prenosi N1.

Prema njenim rečima, američka administracija je jasno stavila do znanja da proces dijaloga treba da bude fokusiran na međusobno priznavanje, „što je i potvrđeno tokom sastanka“.

Kurti je sastanak sa američkim državnim sekretarom ocenio kao „veoma srdačan“ i preneo da su od Blinkena zatražili „povećanje američkih investicija na Kosovu, kao i povećanje komercijalne razmene dve zemlje“.

Kako piše Radio slobodna Evropa, Blinken je rekao da su nezavisnost i suverenitet Kosova* nepovratni i da mora postojati upornost na izgradnji demokratskih i inkluzivnih institucija.Izrazio američku podršku dijalogu sa Srbijom, smatrajući ovaj proces načinom za postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa, koji bi, kako se navodi, trebalo da bude zasnovan na međusobnom priznanju.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Vjosa.osmani