Američki državni sekretar Entoni Blinken govorio je pred Odborom za spoljne poslove Kongresa Sjedinjenih Država povodom zahteva Stejt departmenta u vezi budžeta za fiskalnu 2024. godinu.

U uvodnom obraćanju, Blinken je rekao da je post-hladnoratovsko vreme gotovo i da je na sceni intenzivno takmičenje „koje će odrediti šta će se dogoditi naredne godine“.

„Sjedinjene Države imaju pozitivnu viziju budućnosti: svet koji je slobodan, otvoren, bezbedan i prosperitetan“, rekao je Blinken, dodajući da predlog budžeta podržava tu viziju i da priprema državu za dve glavne grupe izazova.

„Prvu grupu predstavljaju naši strateški suparnici – neposredna, akutna pretnja ruske autokratije i agresije, koja se najdestruktivnije odražava kroz brutalnu agresiju protiv Ukrajine, te dugotrajni izazov koji predstavlja Kina“, rekao je Blinken.

„Druga grupa su zajednički globalni izazovi, uključujući klimatsku krizu, migracije, nesigurnost hrane i energetike, pandemije, sve ono što direktno utiče na živote Amerikanaca i ljudi širom sveta“, istakao je američki državni sekretar.

Kina i Rusija u fokusu

Članove Odbora za spoljne poslove zanimalo je kako će se predloženi budžet Stejt departmenta pozabaviti pretnjama koje za američke nacionalne interese predstavljaju Kina, Rusija.

„Budžet će da održi našu bezbednosnu, ekonomsku, energetsku i humanitarnu podršku Ukrajini, kako bismo osigurali da rat predsednika Putina ostane strateški neuspjeh“, naveo je Blinken.

U odgovoru na pitanja demokrate Breda Šermana, Blinken je naveo da potvrđuje da nijedna američka agencija nije učestvovala u eksplozijama koje su oštetile gasovod Severni tok.

Kada je reč o Kini, republikanac Ken Bak tražio je da Sjedinjene Države uvedu zabrane kineskim kompanijama, kao što je Kina uvela ograničenja američkim kompanijama.

Njegov stranački kolega, Endi Bar, smatra da su SAD morale oštrije odgovoriti Kini, nakon što je kineski špijunski balon ušao u američki vazdušni prostor, te da je balon morao biti oboren pre toga.

Američka mreža saveza i partnerstava nikada jača

Blinken je rekao i da je američka ,,mreža saveza i partnerstava nikada nije bila jača”.

,,Proširujemo naše prisustvo u kritičnim regionima kao što je Indo-Pacifik, i predvodimo koalicije bez presedana za suočavanje sa agresijom i rešavanje humanitarnih kriza širom sveta.”

On je ocenio i da bi ovakav budžetski predlog ojačao američke napore da nadmaše NR Kinu, te naveo da zbog toga traženo povećanje američkog budžeta za Indo-Pacifik za 18% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

,,Budžet sadrži diskrecione i obavezne predloge za nove inovativne investicije koje će nadmašiti Kinu, uključujući jačanje našeg prisustva u regionu i osiguranje onoga što mi i druge demokratske kolege imamo da ponudimo – stvari poput pomorske bezbednosti, nadzora bolesti, čiste energetske infrastrukture; digitalna tehnologija je privlačnija od alternative”, rekao je američki državni sekretar.

Modernizacija Stejt departmenta

Blinken je naveo i da će predloženi bužet pozitivno uticati na modernizaciju Stejt departmenta, kroz mogućnost proširenja obuke, unapređenje tehnologije, sprovođenje inicijativa za raznolikost, jednakost, inkluziju, a učiniće i američke misije u inostranstvu pristupačnijim.

Predlog budžeta moraju da odobre oba doma Kongresa, a republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu najavili su da žele značajna umanjenja u odnosu na ono što je traženo. Blinken, međutim, smatra da bi smanjenje budžeta značajno naštetilo američkoj spoljnoj politici, a samim tim i Sjedinjenim Državama.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken