Predsedavajuća Pododbora za Evropu u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, senatorka Džin Šahin, novom sazivu Senata ponovo je predložila „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“.

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa Van Holena, cilj predloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među državama Zapadnog Balkana, ali i saradnja tih zemalja sa Sjedinjenim Državama u oblasti sajber bezbednosti i sajber otpornosti, imajući u vidu „štetne napore Irana i Rusije da im zemlje regiona budu meta“, prenosi Glas Amerike.

Gotovo ista grupa senatora predložila je Zakon i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen. Sada, Zakon je ponovo ušao u senatsku proceduru u četvrtak, neposredno pred pretres Odbora za spoljnopolitičke odnose o Zapadnom Balkanu.

„Održavanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od ključne je važnosti za evropsku sigurnost i stabilnost, posebno dok traje Putinov ničim izazvan rat u Ukrajini. Moj dvostranački predlog zakona će ojačati trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, iskoreniti korupciju, kodifikovati sankcije protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene našim partnerima u regionu”, rekla je senatorka iz Nju Hempšira.

Prema saopštenju na veb stranici senatorike Šahin, zakon podržava ,,demokratsku stabilnost i ekonomski razvoj regiona, kroz inicijative u infrastrukturi, trgovini i antikorupciji, uključujući zakonsko ozvaničenje sankcija, kako bi se odvratili akteri koji vode destabilizujuće aktivnosti.”

,,Balkan je dom raznovrsnog i živopisnog kulturnog nasleđa, a njegov geopolitički značaj i dalje raste”, izjavio je republikanski senator Viker. ,,Brutalna ruska invazija na Ukrajinu naglašava važnost naših balkanskih partnerstava. Usvajanje ovog zakona poslužilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o posvećenosti Sjedinjenih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regionu”, rekao je senator.

Zakon, između ostalog, predviđa uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, kodifikovanje dve postojeće izvršne uredbe o izricanju sankcija zbog korupcije i pretnji miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr