Članovi američkog Kongresa u petak su potpisali pismo u kom se ističe da bi trebalo povećati angažman na Balkanu.

U pismu koje je na Tviteru objavila članica Predstavničkog doma Dina Tajtus, potpisnici pozivaju Bajdenovu administraciju da udvostruči napore ka konsolidaciji demokratije i promociji integracije Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.

Obraćajući se američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, članovi Kongresa smatraju da je sada važnije nego ikada da SAD prodube svoj angažman i učešće na Balkanu. ,,Puna integracija Zapadnog Balkana u transatlantsku zajednicu trebalo bi da bude prioritet za Sjedinjene Države, dok nastojimo da učvrstimo savezništva širom Evrope i suprostavimo se širenju i uticaju autokratskih režima, uključujući uticaj Rusije i Kine”, navodi se u pismu.

Kako se dalje ističe, s obzirom da Kina i Rusija promovišu autoritarne i antidemokratske narative, zajedno sa retorikom podela koja je aktuelna među pojedinim političkim liderima u regionu, ,,teško izvojevani dobici demokratije su pod ozbiljnom pretnjom’’.

,,Sredinom januara, Visoki komesar UN za ljudska prava i kancelarija OEBS-a u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost da bi postupci i retorika koji preovlađuju u Srbiji i BiH, a kojom se veličaju osuđeni ratni zločinci, mogli da izazovu obnovu nasilja. Konkretno, pretnja lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da će povući Republiku Srpsku iz državnih institucija predstavlja veliku opasnost za Dejtonski sporazum i održivost BiH kao države. Mlada demokratija Srbije nastavlja da se bori sa izazovima slabe podele vlasti, neravnomerne političke zastupljenosti i polarizovanim medijima. Nerešeni odnosi Srbije i Kosova ugrožavaju stabilnost šireg regiona i zahtevaju momentalnu pažnju’’, navedeno je u pismu.

Uticaj Moskve i Pekinga koji se povećava na Zapadnom Balkanu preti da poništi godine međunarodnog rada na podršsci otpornim demokratijama, smatraju potpisnici, dok oklevanje pojedinih članica EU da prime nove članove samo podstiče evro-skepticizam širom regiona.

,,Verujemo da SAD moraju da pošalju snažan signal Zapadnom Balkanu i ostatku sveta da su spremne da snažno podrže demokratske vrednosti i promovišu ulogu regiona kao strateškog partnera u transatlantskim odnosima”, navode članovi Kongresa, izdvajajući pet tačaka na koje bi Amerika trebalo da se fokusira: povećanje investicija i regionalne integracije, podrška proširenju Evropske unije, promocija dijaloga Kosova i Srbije. Četvrta tačka odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, a peta na  pomoć demokratizaciji regiona.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay