Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je izveštaj Fonda za borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su Sjedinjene Američke Države od 2017. godine do sada potrošile više od milijardu dolara za finansiranje nevladinih organizacija, medija i drugih organizacija i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U objavljenom izveštaju navodi se da je najveći deo tih sredstava – 621,5 miliona dolara – izdvojen za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske države 454 miliona dolara, prenosi RTS.

Prema podacima objavljenim u dokumentu, najveći iznos – preko 98 miliona dolara – određen je za Moldaviju, dok je 55,5 miliona dolara opredeljeno za organizacije u Srbiji, a za one koje se nalaze na KiM 61,1 milion dolara.

Za Bosnu i Hercegovinu opredeljeno je nešto više od 80 miliona dolara, za Severnu Makedoniju 67,4 miliona, a za Crnu Goru 50 miliona.

,,Svrha CRIF-a je da pruži inostranu pomoć državama podložne uticaju i agresiji Ruske Federacije, a nemaju ekonomskih mogućnosti da efikasno odgovore. CRIF je pomogao Severnoatlantskom savezi državama članicama Evropske unije, ali i onim državama koje teže da postanu EU članice, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo, Makedoniju, Moldaviju, Srbiju i Ukrajinu”, piše u izveštaju CRIF-a.

Kako je navedeno na sajtu Inspektorata američkog Stejt departmenta, CRIF programi su dizajnirani da postignu ciljeve „Zakona protiv američkih protivnika kroz sankcije“ (CAATSA) zarad suzbijanja zlonamernog ruskog uticaja, kao i da pruži podršku Zajedničkom strateškom planu i Zajedničkoj regionalnoj strategiji Stejt departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico