Nakon što je senatorka Ketrin Kortez Masto odnela pobedu u Nevadi, postalo je jasno da će Demokrate zadržati kontrolu nad američkim Senatom.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da je ,,izuzetno zadovoljan” izlaznošću na izborima, pošto su vodeći američki mediji na osnovu do sada prebrojanih glasova u Nevadi proglasili aktuelnu demokratsku senatorku Ketrin Kortez Masto za pobednicu u toj saveznoj državi, čime je Bajdenova Demokratska stranka zadržala kontrolu nad Senatom, piše Glas Amerike.

,,Sada se fokusiramo na Džordžiju. Osećamo se dobro u ovoj situaciji. I znam da sam nepopravljivi optimista. Razumem to”, izjavio je američki predsednik i zaključio da su izbori pokazali da će Republikanska stranka morati da odluči ko su i šta su.

Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mesta, dok Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora. Trka za mesto u Senatu se još vodi u Džordžiji, gde će izbori biti ponovljeni 6. decembra.

Međutim, sve i da odnos snaga u Senatu bude 50-50, Demokrate su u prednosti s obzirom da u slučaju izjednačenog glasanja, presudan glas ima potpredsednica SAD Kamala Haris.

„Mislim da je to odraz kvaliteta naših kandidata. Svi su se kandidovali sa istim programom. Nije bilo nikog ko se nije kandidovao na platformi onoga što smo mi uradili“, rekao je Bajden.

Na ovogodišnjim izborima na pola mandata biralo se svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guvernera, kao i drugi zvaničnici na nivou saveznih država.

Demokrate su uspele da zadrže kontrolu nad Senatom, dok je trka za Predstavnički dom još neizvesna, s obzirom na to da se i dalje broje glasovi, pretežno na na američkoj zapadnoj obali.

Zbog visoke inflacije u Americi i niskog rejtinga predsednika Bajdena, Republikanci su očekivali takozvani ,,crveni talas”. Međutim, to se nije desilo, iako su i dalje favoriti da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Cortezmasto