Denis Kolundžija dobitnik je godišnje nagrade za najboljeg novinara koju dodeljuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenjuje je da je Denis Kolundžija novinar u pravom smislu te reči, da o malim ljudima i lokalnim problemima vešto kreira velike i bitne priče.

,,Sem američke političke scene koju pasionirano prati, Kolundžija je vrstan poznavalac vojvođanskih političkih prilika, a jedinstveni autorski pečat dao je Newsletteru VOICE-a, koji je postao prepoznatljiv i originalan upravo zahvaljujući njegovoj pronicljivosti, analitičkom talentu, jezičkim veštinama i baš kako treba doziranom cinizmu’’, ističe se u saopštenju.

Pored ove nagrade, nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo NDNV dodeljuje Ivani Gordić Perc, nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Margareta Tomo, a dobitnik regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je pisac Andrej Nikolaidis iz Crne Gore.

Kako se navodi dalje u saopštenju, Ivana Gordić Perc prva je novinarka koja je javnost izvestila o nehumanim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici angažovani u izgradnji kineske fabrike Ling Long u Zrenjaninu, što je priča koja je nesumnjivo obeležila kraj 2021. godine.

Brojni izveštaji, intervjui, reportaže koje je kreirala Margareta Tomo najbolja su potvrda njenih novinarskih veština i novinarske etike.

Laureat ovogodišnje nagrade „Mirko Đorđević“ Andrej Nikolaidis, poznat po antiratnom aktivizmu i borbi za ljudska prava. ,,U kolumnama koje redovno objavljuje precizno secira stvarnost na postjugoslovenskom prostoru, a posebno politička zbivanja u Crnoj Gori, ukazujući na suštinske probleme koje taj prostor drže zatočenim i trajno nestabilnim’’, navodi NDNV.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay