Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da veruje da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima Srbije i Amerike u pogledu daljeg unapređenja bilateralne saradnje.

Ambasador Marko Đurić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovali su Molitvenom doručku u Vašingtonu. Molitveni doručak održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD. Događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz drugih država.

Marko Đurić je rekao da je poseta ministra spoljnih poslova Ivice Dačića SAD dobar signal i da na neki način ,,otvara sezonu” u daljoj saradnji, piše RTS.

,,Mi naravno razgovaramo i o važnim teškim političkim temama kao što je Kosovo i Metohija kada imamo različite stavove o statusu, ali ono što je dobro i što je  bilo vidljivo u razgovoru koje smo imali ministar Dačić i ja sa Šoleom i Eskobarom vidimo jedno poštovanje za racionalni odnos koji ima predsednik Vučić i rukovodstvo Srbjie ka očuvanju stabilnosti i mira”, rekao je Đurić.

Tokom posete Sjedinjenim državama, Dačić se sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta Derekom Šoleom i Garbijelom Eskobarom, kongresmenkom Klaudijom Teni, senatorom Ronom Džonsonom, predstavnicima jevrejskih organizacija, kao i sa stranačkim institutima – demokratskim i republikanskim NDI i IRI.

Dačić je novinarima nakon Molitvenog doručka u Vašingtonu rekao da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine, te da ulogu Beograda u tom dijalogu ocenjuje kao konstruktivnu i odgovornu.

,,Znači u tom pogledu mislim da je to bila veoma jasna poruka, i za nas je veoma bitno da mi dođemo do situacije da nismo taj faktor koji će biti napadan za opstrukciju dijaloga”, rekao je Dačić.

Ministar Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posete bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i dodao da posle dugo godina postoji situacija u kojoj niko Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima.